Investeringstips - Champagne - 8. september 2022

Möjligheterna Att Investera I 2008 Dom Pérignon Minskar.

2008 års champagner dominerar handeln på andrahandsmarknaden. Investera i 2008 års Dom Pérignon, vars pris inte motsvarar den höga kvaliteten. Läs mer här.

Förväntningarna var höga redan flera år innan 2008 års champagner släpptes på världsmarknaden. Ändå har de flesta av prestigecuvéerna från denna nästan perfekta årgång imponerat. Skyhöga poäng och skyhög efterfrågan har varit centrala för denna referensårgång, det är tack och lov ännu inte för sent att investera i 2008 års champagne av högsta klass. Men möjligheterna blir bara färre.

Här är dock en av dessa möjligheter och till och med på en av de mest eftertraktade. 2008 Dom Pérignon, som förutom att placera sig högst upp på podiet också verkar alltför lågt prissatt jämfört med de andra 2008 års champagnerna - kvalitet betraktad.

Läs vidare för att ta reda på hur 2008 Dom Pérignon har presterat i pris, hur den står sig bland konkurrenterna och hur framtiden ser ut.

Legendarisk Munk Och Lyxkoncern I Lukrativ Förening

En munk vid namn Dom Pierre Pérignon sådde fröna till det som världen i dag betraktar som ett av världens bästa champagnehus. Han var revolutionerande i sitt sätt att framställa champagne, vilket är anledningen till att hans namn och arv har uppnått legendarisk status både i Champagne och runt om i världen.

Husets prestigecuvée med samma namn dök upp på marknaden för första gången 1936 med årgång 1921, och kvaliteten har varit oförändrad genom tiderna - utgåva efter utgåva.

Denna obestridliga kvalitet är förmodligen anledningen till att LVMH-gruppen i dag har tagit över äganderätten till Dom Pérignon, som är synonymt med både lyx och extravagans. Därför passar bilden av champagnehuset perfekt in i lyxkonglomeratets portfölj, som även omfattar Krug, Clos des Lambrays.

LVMH Group gör munken rättvisa och tillför distributions- och marknadsföringskapacitet till ett champagnehus som levererar champagne som världen efterfrågar.

2008 Dom Pérignon 2008 Dom Pérignon

"Utan Tvekan Den Bästa Dom Pérignon För Detta Årtionde"

William Kelley från Wine Advocate står bakom citatet ovan, där han uttrycker sin åsikt om 2008 års Dom Pérignon. Han bekräftar lovordet med 96 poäng, och faktiskt är detta betyg från augusti 2022. Det färska betyget överträffar Kelleys senaste betyg på samma vin som var 95+. En sådan uppgradering av ett betyg bådar mycket gott för sparpotentialen.

Richard Juhlin ger 97 poäng, och han har inte gett det till en Dom Pérignon sedan 1976 års årgång. Vinous toppar och ger hela 98 poäng, vilket placerar det på samma nivå som 2002 års årgång. Detta ger 2008 års Dom Pérignon 97 poäng av de tre kritikerna - det högsta betyget någonsin. En liknande nivå återfinns senast i årgång 1964 där det genomsnittliga betyget också är 97 poäng, även om det inte finns något betyg från Wine Advocate.

Pris Vs. Kvalitet under mirakelåret

2008 har redan skrivits in i historieböckerna som en referensårgång i Champagne, vilket är anledningen till att alla prestigecuvéer från denna årgång i princip drar till sig uppmärksamheten från världens vinälskare och investerare. Men utöver detta har en ytterligare köpsignal dykt upp om man tittar på pris kontra kvalitet. Detta visualiseras nedan över de prestigecuvéer som RareWine Invest tidigare har behandlat. 

*Poäng från Richard Juhlin, Wine Advocate och Vinous (förutom Belle Epoque, som bara fick poäng av Juhlin). Ovanstående är baserat på vanliga flaskor, i hela lådor. Clos des Goisses och Krug Vintage är inte tekniskt sett prestigecuvéer, men anses höra hemma i denna jämförelse.

Tabellen ovan visar att förhållandet mellan pris och kvalitet för 2008 års Dom Pérignon inte alls stämmer. Särskilt med tanke på att den kvalitetsmässigt bara kan överträffas av 2008 Cristal, men prismässigt ligger den på femte plats bland de åtta champagnerna här.

Men även om betygen generellt sett är höga för 2008 års champagner finns det naturligtvis andra faktorer som spelar in i prissättningen, till exempel varumärkesvärde, efterfrågan, hype och marknadsföringskrafter. Dessa faktorer kan alla kopplas till Dom Pérignon och i kombination med att årgång 2008 helt enkelt verkar för billig i förhållande till kvalitet och jämnåriga utgåvor är detta en tydlig köpsignal.

Överflödig Men Definitivt Relevant: "Årgång 2008 Leder Champagnehandeln 2022

Om du investerade första gången RareWine Invest erbjöd 2008 Dom Pérignon för investering (januari 2019) har du idag uppnått en avkastning på 84,6 %. En självklar fråga skulle därför vara om prisökningar fortfarande är i sikte. Tabellen ovan är en indikation. Efterfrågan är en annan.

Enligt Liv-ex dominerar årgång 2008 Champagnehandeln på andrahandsmarknaden. I maj 2022 var 2008 års champagner den mest handlade årgången. Lägg därtill att årgång 2008 har varit den mest handlade årgången 2022, med hela 18 % av den totala handeln med champagne.  

Champagnerna från 2008 kan därför ta en stor del av äran för att delindexet Champagne 50 har stigit med 50,6 % under det senaste året. Och på ett år har priset på 2008 års Dom Pérignon stigit med 56 %, enligt Liv-ex.

Det finns alltså inga tecken på att 2008 års hype håller på att avta.

Men kommer årgång 2008 att fortsätta att toppa listan över de mest handlade årgångarna? Det är inte troligt. Volymerna försvinner stadigt från marknaden, och i takt med att nya årgångar tar över blir de gamla legenderna allt svårare att hitta - och historiskt sett är det här som prisökningarna brukar börja.

Rarewine Invests Analys

Förväntningarna på 2008 års champagner är fortfarande skyhöga. Sedan lanseringen har andra årgångschampagner lagts till, och 2008 års Dom Pérignon står fortfarande ut som den bästa. Det kommer alltid att finnas en efterfrågan på världens bästa, även om volymerna inte kommer att förbli tillgängliga.

Därför är detta ett perfekt tillfälle att säkra investeringsvärda volymer till din portfölj. Innan marknaden dammsugs. Innan priset förväntas fortsätta uppåt.

Historien har gång på gång cementerat att de största prisökningarna sker på lång sikt. 2008 års Dom Pérignon är fortfarande ung och den stora kortsiktiga avkastningen har gett den en bra start och bara understrukit den massiva efterfrågan.

Dom Pérignon är inte vem som helst. Årgång 2008 är inte vilken årgång som helst. LVMH Group är inte vem som helst.

Vi förväntar oss ett stort intresse för detta, så som alltid gäller först till kvarn.

Investera i 2008 Dom Pérignon

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2008Dom Pérignon750OC6€ 240
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt