Investeringstips - Bourgogne - 3. november 2022

Den Mytomspunna Musigny Står På Menyn - Investera I Jacques-Frédéric Mugnier

Sällsynt, exklusivt och extremt värdefullt. Unik möjlighet att investera i Bourgognes absolut bästa: bonus ingår. Läs mycket mer om Mugniers Musigny här.

Det händer att ett namn blir så exklusivt att själva produkten blir sekundär. Kvalitet ligger naturligtvis till grund för namnets väg till denna status, även om namnet i sig självt så småningom fungerar som en magnet för världens uppmärksamhet. Så är fallet med Musigny, en av de allra bästa vingårdarna i Bourgogne, ursprunget till några av världens mest exklusiva viner.

Vinerna från Musigny rimmar med exceptionellt, sällsynt och unikt, de är till sin natur extremt svåra att hitta, extremt dyra och extremt efterfrågade.

För första gången erbjuder RareWine Invest möjligheten att investera i olika årgångar av Jacques-Frédéric Mugniers Musigny, det är omöjligt att säga när eller om möjligheten kommer att finnas tillgänglig igen...

Detta alternativ har också en hypad uppgång på gång. Läs mycket mer nedan...

Domaine Jacques-Frédéric Mugnier

Domaine Jacques-Frédéric Mugnier har anor från 1863, men på den tiden var domänen ännu inte förknippad med högklassig vintillverkning. Domänen var i själva verket en mycket framgångsrik spritfabrik som grundades av Frédéric Mugnier, hans affärssinne skulle komma att gynna hans ättlingar och inte minst vinälskare överallt.

År 1880 härjade vinlusen i Bourgogne och minskade vinodlingarnas värde. Det var just här som Frédéric Mugnier började köpa domänens Chambolle-vingårdar. I början av 1900-talet omfattade domänen således tjugo hektar av några av de bästa vingårdarna i Chambolle-Musigny respektive Nuits-Saint-Georges.

Frédéric dog 1911 och hans barn tog över domänen med kunniga kunskaper. Spritverksamheten blomstrade och vinerna gick bra. De såldes på de finaste restaurangerna i Paris och exporterades till USA. Tyvärr var Mugnier också tvungen att kapitulera, eftersom första världskriget dominerade och följden blev en ekonomisk kris.

Jacques-Frédéric Mugnier (Frédérics sonson) beslutade att sälja fabriken och hyra ut vingårdarna. Hyreskontraktet upphörde dock 1978 och sex år senare var Jacques-Frédérics son Frédéric helt ansvarig för domänen. Det som föddes som en spritframgång växte upp och utvecklades till en vacker vinframgång som lockade till sig efterfrågan från hela världen.

Idag har Domaine Jacques-Frédéric Mugnier fantastiska och beundransvärda skiften i Les Amoureuses, Bonnes-Mares och naturligtvis Musigny, som är deras mest magnifika vin.

Mugnier-Musigny-800x600.jpg

Mytiska Musigny

Namnet Musigny kan få jorden att skälva och få de mest kvalitetsmedvetna och envisa hårstråna på en vinkännares arm att resa sig och svänga lyckligt av glädje. Le Musigny är faktiskt bland de finaste i hela Bourgogne, tillsammans med Chambertin, Clos de Beze, La Tache och Romanée-Conti, och det är i Le Musigny som några av världens bästa vinmakare arbetar.

Domaine Comte de Vogue, Lalou-Bize-Leroy, George Roumier och Mugnier producerar sida vid sida, och denna samexistens är bara till fördel för vinerna. Le Musigny mäter totalt 10,8 hektar, varav Jacques-Frédéric Mugnier har 1,1 hektar. Härifrån produceras en Musigny i en absolut exceptionell klass, den årliga produktionen ligger på mellan 2 000 och 5 000 flaskor.

Denna mycket begränsade produktion innebär också att endast ett fåtal har möjlighet att ens smaka eller investera i den, även om viner från den mytomspunna Musigny står på de flestas önskelista.

Prisutvecklingen Visar Att Mugnier Musigny Ger En Stabil Årlig Avkastning

I det här investeringsfallet har du möjlighet att förvärva olika årgångar från Mugniers Musigny-produktion, så det är viktigt att titta på hur prisutvecklingen har varit på just dessa. Enligt Wine-searcher.com är trenden tydlig; de årgångar som erbjuds i denna investeringsmöjlighet har haft en genomsnittlig årlig prisökning på 14,4 % sedan deras respektive släpp.

Musigny är det absolut bästa från Mugnier, och det unika med just detta vin är att Mugnier bara släpper en Musigny när de anser att den är färdig. Därför jämförs Mugnier med många av sina kollegor flera årgångar efter, vilket är anledningen till att världen ännu inte har sett Mugniers 2015 års Musigny. Det finns en obestridlig långsiktig potential med ett vin som Mugnier Musigny, vilket även ovanstående prishöjningar understryker. I det här fallet finns det dock också en faktor som ökar potentialen i det här ögonblicket - och det är just Mugnier Musigny 2015. 

Årgång 2015 är en väldigt bra årgång i Bourgogne, och det faktum förstärks bara av de betyg som världens främsta kritiker har gett 2015 Mugnier Musigny. Burghound ger 98 poäng, Vinous 99 poäng och Wine Advocate skickar den till toppen med 100 poäng. Ingen av ovanstående kritiker har tidigare gett högre poäng till en Mugnier Musigny, vilket gör den till den bästa någonsin och cementerar varför just 2015 års vin väcker stor uppmärksamhet. Årgångens hype, vinets extremt höga poäng och knappa kvantiteter som är extremt svåra att få tag på kombineras till en kommande utgåva som förväntas sätta en helt ny standard för vad en Mugnier Musigny kan kosta.

Som vi vet är det mer regel än undantag att priset på tidigare årgångar följer med när en ny utgåva bryter barriären. I Bourgogne har detta setts med Domaine de la Romanée-Conti, Armand Rousseau och Comte de Vogue, liksom med 2008 års årgångar från stora champagnehus som 2008 Krug. 2015 Mugnier Musigny är på väg - den bästa någonsin, och den skapar ett ökat intresse för de tidigare utgåvorna.

Mugnier-Musigny-920x1100.jpg

Mugnier Och Den Höga Nivån

Det finns som sagt flera alternativ i detta investeringstips, poängen för de tillgängliga vinerna visas i tabellen nedan tillsammans med poängen från den kommande 2015 Mugnier Musigny - detta för att understryka den övergripande toppnivån från en av Bourgognes elitproducenter. Dessutom slår det också fast att hypen kring 2015 Mugnier Musigny är berättigad. 

ÅrgångBHWAVIAVGAntal
2015981009999,5
2014939696+963
201297979897,53
201194939694,512
20069595-9696+95,86
20059796-9898+97,56

”Assortment case” Som Ett Extra Alternativ

I detta investeringsfall finns det dessutom möjlighet att investera i en Mugnier-Assortment case som innehåller tre flaskor 2005 Mugnier Musigny och tre 2005 Mugnier Chambolle Musigny Les Amoureuses. Som siffrorna nedan visar får Les Amoureuses samma höga betyg, vilket förmodligen har att göra med att Musigny och dess granne Les Amoureuses, enligt Mugnier själv, har en del av samma egenskaper.

Chambolle Musigny Les Amoureuses

ÅrgångBHWAVIAVG
20059693-959695,3

RareWine Invests Analys

På grund av de fina betygen för 2015 Mugnier Musigny kommer det säkert att dra till sig mycket uppmärksamhet och releasepriset väntas slå rekord. När ett visst vin får mycket uppmärksamhet blir det helt naturligt för vinälskaren att titta närmare på tidigare årgångar av samma vin. Särskilt i det här fallet, eftersom utbudet är knappt, vilket innebär att det inte kan komma i närheten av att tillfredsställa efterfrågan. Eftersom den nuvarande konsumtionen har minskat de tillgängliga kvantiteterna kommer priset gradvis att stiga.

Denna möjlighet är sällsynt eftersom Musigny i sig är extremt svår att få tag på. Det är också sällsynt eftersom ett scenario som detta är långt ifrån vanligt. I detta investeringstips är kvantiteterna naturligtvis begränsade, men i sin tur spridda över flera årgångar - ett resultat av blod, svett och berömda tårar, och ett betydande arbete för att tillhandahålla Mugniers Musigny, i just detta syfte: att ge dig chansen att investera, vid en tidpunkt som verkar särskilt gynnsam, med tanke på den kommande årgången 2015.

Vi väljer alltså inte ut en årgång framför en annan. Valet är en fråga om temperament. Men gör inga misstag, det är ett privilegium att överhuvudtaget kunna förvärva Mugnier Musigny - att kunna välja årgång är en extra bonus.

Mugnier Musigny kommer att vara en kronjuvel i de flesta portföljer och en skatt för framtida vinälskare och samlare. Om du vill försäkra dig om en sådan juvel är det dags nu.

Investera i Domaine Jacques-Frédéric Mugnier Musigny

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*Antal
2005Domaine Jacques-Frédéric Mugnier Musigny750OWC3€48506
2006Domaine Jacques-Frédéric Mugnier Musigny750OWC6€30006
2011Domaine Jacques-Frédéric Mugnier Musigny750OC6€300012
2012Domaine Jacques-Frédéric Mugnier Musigny750OWC3€33003
2014Domaine Jacques-Frédéric Mugnier Musigny750OWC3€30003
2005Domaine Jacques-Frédéric Mugnier (Assortment)750OWC6€250001

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt