Investeringstips - Bourgogne - 12. oktober 2022

Faiveley är det bästa köpet på Clos De Beze just nu

Rätt namn för både producent och vingård. Hög kvalitet och begränsad produktion. Här har du möjlighet att investera i ett av Faiveleys toppviner.

Om man talar om Bourgogne är det svårt att undvika Gevrey-Chambertin. Dels för att det generellt sett kommer fram utmärkta viner från denna kommun, men också i synnerhet för att kommunens nio prestigefyllda Grand Cru-vingårdar drar till sig vinkännarnas uppmärksamhet. De två mest framstående är Chambertin och Chambertin-Clos de Beze, varav den senare du nu har möjlighet att investera i. Till och med från en producent som inte alls går under radarn, men som just nu erbjuder en attraktiv potential när det gäller pris, kvalitet och mognadspotential i just Clos de Beze.

Sju generationer formar Bourgogne

I sju generationer har familjen Faiveley ägt och drivit Domaine Faiveley och lika länge har de lämnat ett viktigt avtryck på Bourgogne som vi känner till det idag.

Domaine Faiveley är i dag en av Bourgognes största markägare och producenter med cirka 120 hektar vingårdar och en årlig produktion på cirka 400 000 flaskor. Men med detta sagt representerar Domaine Faiveley långt ifrån industrialiserad och hjärtlös massproduktion. Faiveley producerar faktiskt, förutom ett brett utbud av Village- och Premier Cru-viner, 13 olika Grand Cru-viner från några av de bästa vingårdarna i världen. Faiveley är till exempel särskilt känd för sin Musigny, som inte bara kostar mer än 3 000 euro per flaska* i bättre årgångar, utan också fram till 2014 års årgång var känd som Bourgognes minsta cuvée med en produktion på bara cirka 170 flaskor per årgång. Från och med 2015 års årgång höjdes dock denna till cirka 500 flaskor per årgång, eftersom domänen nästan mirakulöst lyckades få äganderätt till flera skiften i vingården.

Ett annat av domänens toppviner (och kanske bara överträffat av Musigny?), Chambertin-Clos de Beze, är ett annat exempel på husets vilja och förmåga med små produktioner i burgundisk anda: Här produceras cirka 6 000 flaskor per årgång från ett knappt 1,29 hektar stort skifte. Ett vin som just nu ger vininvesteraren möjlighet att investera i en av världens mest kända Grand Cru's från Bourgogne på lukrativa villkor.

Domaine Faiveley är en oundviklig institution i Bourgogne och tack vare en produktportfölj som är väl representerad på hela skalan av burgundiska viner är detta en producent med en enorm publik, samtidigt som de har kapacitet och kunnande att fortsätta utveckla både varumärke och kvalitet - förmodligen även för de kommande sju generationerna.

*Exklusive tullar, moms och skatter.

 

"This is a remarkable wine in every sense […]. This too is going to require seriously extended cellaring."

- Burghound, 2014 Faiveley Clos de Beze

Faiveley-Clos-de-Beze-800x600.jpg

Prisutveckling

Domaine Faiveley producerar utan tvekan exceptionella viner som imponerar i alla sina kategorier och klassificeringar. Chambertin-Clos de Beze hör till toppen och har historiskt sett garanterat en solid avkastning - även om kritiker vittnar om att dessa behöver mycket lång tid för att nå sin potential.

Enligt Liv-ex har de tio senaste årgångarna* av Faiveleys Clos de Beze, som har funnits på marknaden i minst fem år, under de senaste fem åren gett en genomsnittlig avkastning på 52 %. Detta motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 8,7 %.

Du har nu möjlighet att investera i både 2012 och 2014 års årgångar av Faiveley Clos de Beze och i ekvationen ovan är dessa två faktiskt några av dem som drar ner genomsnittet. Årgång 2012 rapporteras vara upp 31 % medan 2014 års årgång är upp 23 %. Detta är dock inte förvånande: det understryker helt enkelt att potentialen för dessa viner är ännu större på lång sikt.

Det kan alltså uteslutas att de lägre prisökningarna på de yngre årgångarna beror på lägre kvalitet. Bland de senaste 20 årgångarna** överträffas 2012 års årgång endast fem gånger, medan 2014 års årgång endast överträffas tre gånger. Och här räknas de små marginalerna:

ÅrgångBHWAVIAVG
202094,5969695,50
201994,5959594,83
201494,5969494,83
201294,5-9594,75
201095,5-9695,75
200596-9495,00
BH: Burghound WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Average

Det råder ingen tvekan om att priserna på dessa viner har stigit, men de verkar fortfarande vara för billiga - särskilt årgångarna 2014 och 2012.

* Årgång 2006-2015, **Årgång 2001-2020

 

"Stunning - but it is unquestionably built for the long-term."

Wine Advocate, 2014 Faiveley Clos de Beze

Faiveley i Clos De Beze Perspektiv - här finns supervärde för pengarna

Faiveleys Clos de Beze har i sig en solid potential när det gäller namn, kvalitet och inte minst den knappa produktionen. Men om vi tar en närmare titt på Chambertin-Clos de Beze förstärks detta bara.

Clos de Beze mäter cirka 14,5 hektar, som är fördelade på en lång rad mer eller mindre kända producenter. Om man zoomar in på några av vingårdens mer framstående producenter kan man konstatera att det finns ett attraktivt pris-/kvalitetsförhållande från Faiveley:

Quality-vs.-score---Faiveley-Clos-de-Beze.png Notera: Betygen är medelvärden av Wine Advocate, Vinous och Burghound. Enskilda betyg saknas för vissa årgångar.

Armand Rousseau står inte överraskande i toppen av Chambertin-Clos de Beze* och presenterar viner av sublim kvalitet men också med en imponerande prislapp. Domaine Ponsot presterar i årgångarna 2012 och 2014 ungefär lika bra som Faiveley, men också till ett betydligt högre pris. Joseph Drouhin och Boillot har fått lägre betyg av kritikerna i genomsnitt i båda dessa årgångar - å andra sidan är priset högre, eller i bästa fall ungefär detsamma.

Siffrorna talar för sig själva och de vittnar om att Faiveleys 2012 och 2014 Clos de Beze är attraktiva köp.

*Det bör nämnas att Domaine Dujac också producerar från Clos de Beze men blandar sitt vin med vinet från Chambertin och tappar det på flaska under namnet Chambertin, varför det inte är med här.

 

"A complete young grand cru Burgundy"

- Vinous, 2012 Faiveley Clos de Beze

RareWine Invests analys

Domaine Faiveley är en imponerande domän som behärskar både Village i stora produktioner och mikroproduktioner från den absoluta toppen - vilket förutom de imponerande markinnehaven har gjort domänen till vad den är idag.

Vi har rätt namn här - både producent och vingård, kvaliteten är obestridlig och produktionen ganska begränsad - särskilt med tanke på prisnivån, där extremt många kan delta. Och även om den historiska avkastningen också bekräftar potentialen är det när pris och kvalitet jämförs med de andra framstående producenterna på Clos de Beze som potentialen verkar tydlig: 2012 och 2014 Faiveley Clos de Beze ser helt enkelt ut att vara det bästa köpet för pengarna bland de främsta producenterna på Clos de Beze just nu.

Men vilken årgång ska du välja?

Kvalitativt sett är de två årgångarna så jämförbara som något kan vara:

ÅrgångBHWAVIAVG
201494,5969494,83
201294,5-9594,75

Om man tar bort Wine Advocates betyg för 2014 års årgång är genomsnittet här 94,25.

På samma sätt hittades inga bevis för en produktion över eller under genomsnittet för dessa två årgångar.

Årgång 2012 tillför lite ålder, men också till ett något högre pris. Så om man ska välja den ena eller den andra är en fråga om temperament.

Men självklart kan du täcka dig och säkra din investering i båda årgångarna. Potentialen hos båda är obestridlig.

Investera i 2012 och 2014 Domaine Faivaley Chambertin-Clos De Beze

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2012Domaine Faivaley Chambertin-Clos de Beze750OWC6€ 325
2014Domaine Faivaley Chambertin-Clos de Beze750OWC6€ 300
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt