Investeringstips - Övriga - 27. september 2022

Brand New Release: Investera i 2019 Spottswoode Cabernet Sauvignon

Var med från början i detta Napa Valley-släpp som förutom höga betyg också verkar alldeles, alldeles för billigt = Investerarens favorit utgångspunkt för investeringar.

Napa Valley drar alltid till sig positiv uppmärksamhet. Detta beror naturligtvis på att de bästa Napa-vinerna garanterar extremt hög kvalitet. I det här fallet kryddas den höga kvaliteten till och med med ett särskilt lukrativt pris.

Årgång 2019 av Spottswoode's första vin, deras Cabernet Sauvignon, har just släppts, så detta är ett unikt tillfälle att vara med från början. Dess föregångare har gett fantastisk avkastning och framtiden verkar ljus för det nyaste tillskottet.

Detta är ett klassiskt investeringsfall - en så kallad no-brainer med en twist. 2019 Spottswoode fick 100 poäng av Wine Advocate, som "försvann" i och med Perotti-Browns utträde. Läs mer om det fallet, samt investeringspotentialen här.

Spottswoode Cabernet Saugvignon

Spottswoode Estate i Napa Valley har anor från 1882, men det var faktiskt inte förrän 1972, när Jack och Mary Novak tog över den historiska egendomen i St. Helena, som kvaliteten på vinerna verkligen nådde toppnivå. Vissa skulle faktiskt hävda att deras vinäventyr och tillhörande framgång uppstod av en slump.

Faktum är dock att de ville ha ett mer lantligt liv för sin familj, som bestod av två vuxna och fem barn. Så de flyttade från San Diego till Spottswoode Estate och planterade cabernet sauvignon-druvor i egendomens vingårdar. De hade nu blivit vinmakare och sålde sin cabernet sauvignon och saugvignon blanc till Heitz, Duckhorn, Robert Mondavi och Caymus, ikoniska namn i Kaliforniens vinmecka.

Efter Jacks död 1977 ägnade Mary sig åt vinframställning och hon skulle bli en av de viktigaste vinmakarna i Napa Valley. Särskilt när hon valde att producera sitt eget Cabernet Sauvignon-vin från de spektakulära Spottswoode-vingårdarna. Och 1982 anställde hon vinmakaren Tony Soter för att hjälpa henne på resan mot att göra vin av hög kvalitet. Resten är vacker historia inlindad i höga poäng.

Höga poäng som förtjänar en alldeles egen berättelse i det här investeringsfallet.

När Lisa Perotti-Brown och de 100 poängen "försvann"

På RareWine Invest har du tidigare haft möjlighet att investera i både 2016 och 2018 Spottswoode Cabernet Saugvinon, som båda fick 100 poäng av The Wine Advocate (WA). De 100 poängen tilldelades även denna 2019 års årgång, men det finns en hake.

Kritikern bakom de 100 WA-poängen är Lisa Perotti-Brown - tidigare chefredaktör för Wine Advocate. Och när hon lämnade Wine Advocate 2022 för att följa drömmen om att driva eget tog hon med sig sina betyg, även om de fortfarande finns kvar i Wine Advocates databas.

De tre vinerna har provats på nytt på WA, vilket har resulterat i nya betyg. Årgång 2016 får 96+ poäng, 2018 får 97+ poäng och 2019 års årgång får 98 poäng, vilket placerar den som den bästa av de tre i det senaste WA-perspektivet.

På RareWine Invest använder vi alltid de senaste värderingarna, även om det här fallet är unikt. Om Lisa Perotti-Brown inte hade lämnat WA skulle 3 x 100 poäng fortfarande gälla. Den nya värderingen placerar dock fortfarande alla tre årgångarna i toppen av poängskalan med 2019 högst upp på podiet.

Både Vinous och Suckling ger 96 poäng till 2019 års Spottswoode Cabernet Sauvignon, som över de tre kritikerna ger 96,7 poäng. 2018 får i genomsnitt 96,7 och 2016 får 95,7.

Vi följer naturligtvis vår vanliga metodik. Om Lisa Perotti-Brown själv hade devalverat sin poäng hade fallet varit helt annorlunda, men i detta unika fall råder det ingen tvekan om att vi har att göra med ett vin med 100 poäng.

Avkastning på 2016 + 2018 under administration av RareWine Invest

Även om både 2016, 2017 och 2018 har fått nya betyg är kvaliteten fortfarande sublim. Dessutom är de tre årgångarna betygsatta på ungefär samma nivå, så det är självklart att titta på hur 2016 och 2018 har presterat i RareWine Invest-sammanhang.

Sedan januari 2021 har 2016 års årgång ökat med 27,3 %, medan 2018 års årgång har ökat med 26,5 % under samma period. Detta är på mindre än två år, vilket tyder på två saker: priset på SpottsWoode är lågt för dess kvalitet och efterfrågan på Napa Valleys finaste viner är hög bland världens vinälskare.

Enligt Liv-ex ökade handelsandelen för amerikanskt vin från 7,2 % till 11,4 % i juli 2022, med Spottswoode och Screaming eagle i spetsen.

2019 Spottswoode Cabernet Sauvignon

Pris och kvalitet stämmer inte alls överens

... Det har varit argumentet de senaste två gångerna Spottswoode har varit tillgänglig för investeringar genom RareWine Invest, och argumentet står fortfarande fast.

Om man jämför Spottswoode med några av de andra producenterna i Napa Valley verkar priserna vara mycket olika, men kvaliteten är praktiskt taget identisk. Så var fallet med 2016 Spottswoode Cabernet Sauvignon, som med sina 100 poäng befann sig i förnämligt sällskap:

2016 Årgång WA-betygPris*
Screaming eagle 100€ 3.750
Harlan Estate100€ 1.582
Opus One98€ 275
Hundred Acre Ark98€ 525
SpottsWoode100€ 210
*Senaste betyg från RareWine Invest. Utom Harlan Estate, där priset är genomsnittspriset enligt Wine-searcher.com. Alla exklusive tullar, moms och skatter i hela lådor och i perfekt skick.

Ovanstående WA-betyg har alla getts av Lisa Perotti-Brown, och Spottswoode är faktiskt den enda av de ovanstående som har omvärderats av en annan WA-recensent. De andra har behållit sina 100 Perotti-Brown-poäng. Det här investeringstipset handlar om 2019 års Spottswoode Cabernet Saugvinon, och samma scenario verkar utspela sig, även om inte alla poäng har tilldelats ännu.

Spottswoode är fortfarande billigast och kvaliteten är enligt Perotti-Brown identisk. Enligt wine-searcher.com är det billigaste erbjudandet på 2019 Spottswoode Cabernet Sauvignon just nu 233 euro*, medan genomsnittspriset ligger på 260 euro. Ditt investeringspris är 225 €*, så det här är en unik möjlighet att vara med från början till ett mycket lukrativt pris. 

*Exklusive moms och skatter i hela lådor och i perfekt skick.

RareWine Invests analys

Det går inte att diskutera om Spottswoode Cabernet Sauvignon 2019 kan få 100 poäng, för det är ett faktum. Att detta fall i sin tur belyser att professionella kritiker har subjektiva preferenser är intressant, men naturligtvis ingen nyhet. Lisa Perotti-Brown har varit chefredaktör för Wine Advocate i flera år och har varit mediets spjutspets och specialist när det gäller amerikanska viner. Utan att på något sätt underminera Joe Czerwinski kan vi inte undgå att Perotti-Browns röst i denna fråga väger tungt.

Men som tur är för detta fall spelar det ingen roll om man ger mer vikt åt Czerwinskis eller Perotti-Browns röst i detta investeringsfall. 100 poäng eller inte - detta är fortfarande bland de bästa när det gäller poäng.

Det viktigaste här är att du kan vara delaktig redan från början. Och till ett pris som ligger under det lägsta priset på wine-searcher.com. Lägg därtill det faktum att både 2016 och 2018 Spottswoode Cabernet Sauvignon har gett investerarna en god avkastning. Nu är 2019 års årgång på gång.

Investera i 2019 Spottswoode Cabernet Sauvignon

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019Spottswoode Cabernet Sauvignon750OWC6€ 225
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt