Artiklar - RareWine Academy

Välkommen till södra Rhône - hem till Châteauneuf-Du-Pape och Grenache

Rhône producerar vin i världsklass i både modern och traditionell mening. Läs mer om appellationer, terroir och druvsorter från södra Rhône i den här artikeln.

Komplexa viner från Rhône-dalen med hög kvalitet

Frankrike är känt över hela världen för sin fantastiska vintillverkning, och Rhônedalen är den näst största vinregionen i Frankrike, med cirka 70 000 hektar vinodlingar. När det gäller vin är dalen uppdelad i södra och norra Rhône, och den här artikeln kommer att fokusera på södra Rhône. 

Södra Rhône är ett område som leds av en appellation och en druva: Châteauneuf-du-Pape och grenache i sin finaste stil. Den unika terroiren i Châteauneuf-du-Pape och grenache-druvans förmåga till komplexitet gör att kvaliteten här framträder starkare än i de omgivande kommunerna och druvorna.  

Porten till Provence

Många förknippar södra Rhône med porten till Provence. Området domineras av ett torrt och varmt klimat under större delen av odlingssäsongen, och det är torkan som utgör den största utmaningen för vinproducenterna. Den enda lättnaden är Mistralvinden, som för in luft till druvorna när de växer. Jordmånen här är en blandning av sandiga avlagringar, grus och lera, samt den mycket berömda skiffern, som särskilt återfinns i Châteauneuf-du-Pape.  

Appellationer ger utsökt och okomplicerat vin

Hela regionen omfattas av appellationen Côtes du Rhône, som ger några av de mest drickbara och läckra vinerna i Frankrike - lätta och okomplicerade viner som kan drickas unga. Nästa nivå är Village, som ger något mer kraftfulla och intensiva viner. Det sista steget på kvalitetsstegen är det lokala Cru-fenomenet, där kommunen har en egen appellation som Gigondas eller Châteauneuf-du-Pape. 

Grenache dominerar i södra Rhône

Den dominerande druvan i södra Rhône är grenache. Mindre än 10 % av det vita vinet produceras i hela regionen, och den viktigaste druvan är den vita grenachen. Druvan ger viner med stor fyllighet och hög alkoholhalt på grund av det varma klimatet. Grenache är en druva som har relativt låg syrahalt och därför också gynnas av blandning. Syrah och Mourvedre är de vanligaste druvorna att blanda med, men i själva verket är mer än tio andra druvor tillåtna i området. Syrah tillför syra och tannin till blandningen och därmed mer ryggrad till det slutliga vinet. Mouvedre ger mer munkänsla, djup samt mer tannin än grenache.  

Andra appellationer med fantastiska viner

Châteauneuf-du-Pape är ett område som får mycket uppmärksamhet i södra Rhône. Särskilt när det gäller viner som lämpar sig för investeringar. Dessutom finns det några kommuner som kvalitativt levererar stora viner. De kan ofta påminna mycket om Châteauneuf-du-Pape i stilen, bara lite lättare och med kortare potential i källaren. De bästa kommunerna är Gigondas och Vacqueras med Lirac och Rasteau tätt efter. Dessutom producerar kommunen Tavel ett av Frankrikes bästa roséviner. Ett rosévin med stor komplexitet och tyngd som ligger långt ifrån stilen hos de lättare vinerna från Provence.

Grenache Châteauneuf-du-Pape Grenache dominerar i södra Rhône

Châteauneuf-Du-Pape - Påvens nya slott

Det område som får mest uppmärksamhet i södra Rhône är helt riktigt Châteauneuf-du-Pape. Direkt översatt betyder Châteauneuf-du-Pape "Påvens nya slott" och anspelar på att det var just här i Avignon som påven hade sin sommarresidens år 1308.  

Châteauneuf-du-Pape är ett av de äldsta avgränsade områdena i Frankrike och har bidragit till att forma hela det AOC/AOP-system som vi känner till idag. I mitten av 1920-talet började producenterna definiera områdets gränser och 1936 fick området sin officiella appellation. Området är i stort sett oförändrat sedan dess och omfattar nästan 3 200 hektar, vilket också gör det till en utmärkt appellation för ett vin av så hög kvalitet. 

Idag är 18 olika druvsorter tillåtna i Châteauneuf-du-Pape, men grenache står fortfarande för den stora majoriteten av den planterade marken. De flesta viner görs på en kombination av de olika druvorna för att skapa den optimala balansen för den stil som producenten vill ha.

Olika jordarter - olika vin

Jordmånen i området är mycket varierande och kan delas in i tre huvudtyper, som alla har betydelse för smaken på de slutliga vinerna. De flesta producenterna äger jordlotter i olika delar av appellationen, vilket gör att de kan blanda vinet i sin önskade stil. Mest kända är de stora, stora stenarna som lokalt kallas "galets". De absorberar värme under dagen och avger den igen under natten, vilket bidrar till att druvorna blir ännu mognare.  

På senare år har flera producenter börjat producera speciella cuvéer från enskilda terroirs eller enskilda druvor. Detta resulterar i viner med större personlighet och kanske överger man den traditionella balansen. Dessa speciella cuvéer har fått mycket höga betyg av de mest respekterade kritikerna, vilket har lett till ökad efterfrågan och högre priser.  

Många topproducenter i Châteauneuf-du-Pape bör lyftas fram. Tre olika stilar lyfts fram nedan, som alla är bedömda i den absoluta toppen under dessa år.

Den traditionella Henri Bonneau  

Henri Bonneau är en mycket traditionell producent. Tyvärr gick Henri Bonneau bort 2016, men gården drivs säkert vidare i familjestil. Familjen har sex hektar vingårdar som ligger perfekt belägna runt Châteauneuf-du-Pape. Alla viner framställs med traditionella produktionsmetoder. Först när vinerna på faten är färdiga bedöms den aktuella årgångens viner - utvalda enbart genom provsmakning från faten. La Reserve de Celestins är den omedelbara toppcuvéen, men även den vanliga Châteauneuf-du-Pape är av oöverträffad kvalitet.  

Château Beaucastel gör fantastiska viner

Château Beaucastel är en producent som också är känd för att använda alla druvor som är tillåtna i appellationen. Berömmelsen kommer dessutom från de fantastiska viner som produceras på gården. Beaucastel har 70 hektar i det nordöstra hörnet av Châteauneuf-du-Pape-området och förutom stora klassiska röda Châteauneuf-du-Pape producerar Beaucastel även en liten mängd vitt vin av hög kvalitet.  

Toppvinet här är Hommage a Jacques Perrin, som tillverkades för första gången 1989. Detta har en högre andel Mouvedre-druvor, vilket ger ett vin med stor lagringspotential.    

En modernare Clos Saint Jean 

Clos Saint Jean är en mer modern producent, även om den grundades redan år 1900. Nya krafter kom in 2002 och sedan dess har kvaliteten höjts till nästa nivå. De producerar viner i en mycket intensiv stil, som också får höga poäng av de främsta vinkritikerna. Särskilt den speciella cuvée som kallas Sanctus Sanctorum, som endast buteljeras i magnumflaskor i de bästa årgångarna, är mycket eftertraktad. 

Henri Bonneau Chateauneuf-du-Pape Henri Bonneau Chateauneuf-du-Pape

Södra Rhône har tämjt det utmanande klimatet

De främsta producenterna i Rhône har lyckats tämja det rådande varma och utmanande klimatet. Det är därför Rhône också producerar komplexa viner som får höga betyg av världens mest kända kritiker. Som den näst största vinregionen i Frankrike levererar södra Rhône viner på både topp och botten. I den absoluta toppen finns viner som är perfekta för investeringar, från producenter med både en traditionell och mer modern inställning till vinframställning. 

Châteauneuf-du-Pape och grenache är starka vinnare, vilket vittnar om att man har hittat och bevarat rätt tillvägagångssätt och recept för vinframställning i södra Rhône. Södra Rhône är definitivt värt att hålla ett öga på när det gäller kvalitetsviner som lämpar sig för investeringar.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt