Artiklar - Övriga - 27. september 2021

Toppviner från Rhône är bland de bästa i världen

I den norra delen av Rhône är intensiva förhållanden, motståndskraftig syrah och några av världens allra bästa vinmakare nära sammanflätade för att skapa vin till perfektion.

Rhônedalen är hem för några av världens bästa vinproducenter

Rhonedalen är Frankrikes näst största vinregion med nästan 70 000 hektar vinodlingar. Som jämförelse kan nämnas att Bordeaux har 120 000 hektar och Bourgogne endast 30 000 hektar. Majoriteten av det vin som produceras i Rhône är dock vanliga Côtes du Rhône för den enorma detaljhandelsmarknaden. Dessa är utmärkta viner, men de är inte intressanta för vininvesteringar. 

I Rhône är däremot utbudet från botten till toppen imponerande. Rhône-vinerna, som befinner sig i toppen av hierarkin, är faktiskt jämförbara med de bästa vinerna från både Bourgogne och Bordeaux.

För att få en överblick över de bästa vinerna i Rhône fokuserar vi på två underregioner: norra och södra Rhône. I den här artikeln belyses den norra delen av Rhône.

Norra Rhône - Syrahs hemvist

Norra Rhône börjar strax söder om Lyon och fortsätter söderut i cirka 100 km längs floden Rhône till strax söder om Valence. Här är klimatet kontinentalt med kalla vintrar och varma somrar. Floden har under århundraden skurit sig in i landskapet och skapat en naturlig tratt som varje eftermiddag ger plats åt mistralvinden. Mistralvinden är särskilt viktig för att förstå områdets viner och människor.

Jorden består av vittrad skiffer och andra stenar, och ett tunt översta jordlager förser vinrankorna med de näringsämnen de behöver. Vinrankorna kämpar dagligen för sin överlevnad i norra Rhône, och denna intensitet återspeglas i vinerna.

Syrah är den främsta druvan för rött vin i norra Rhône, och det är faktiskt den enda druva som är tillåten för rött vin här. I vissa områden finns det en tradition att blanda lite grön druva i musten under jäsningen för att öppna upp en större blommig karaktär i vinerna. De mest klassiska röda Rhône-vinerna är dock gjorda på ren syrah.

Druvan har ett tjockt skal och klarar av den värme, vind och hårda jordmån som dominerar i norra Rhône. Vinerna är i allmänhet mörka med en härlig blommig doft och en del svart frukt. Strukturen kontrolleras av täta tanniner och en frisk syra ger balans. Detta är viner som kan avnjutas unga - de bästa visar dock sin sanna karaktär först efter drygt 20 års lagring.

Produktionen i norra Rhône utgör endast 6 % av den totala produktionen i Rhône, men det är här som de bästa vinerna produceras.

Côte-Rôtie - de absolut bästa vinerna

Det första område du möter i norra Rhône, om du börjar i norr och följer floden söderut, är Côte-Rôtie, och här produceras de absolut bästa vinerna i stor skala. Området är uppdelat i två mindre regioner, Cote Brune och Cote Blonde, var och en med sin egen karaktär. Totalt finns det 330 hektar vinodlingar i appellationen, och de 73 bästa parcellerna har kartlagts under hundratals år.

I Côte-Rôtie används nästan bara syrah, men det är tillåtet att blanda en liten mängd viognier i musten under jäsningen. Detta kan bidra till att öppna vinets blommiga bouquet och balansera upp syrahens hårda naturliga tannin.

Condrieu är tillägnad vitt vin

Condrieu är ett område som är inriktat på vitt vin från druvan Viognier. Dessa viner kan framställas i vilken stil som helst, från helt normala torra viner till uttalat söta viner. De bästa har potential för ett långt liv, men det finns inte mycket handel med dessa viner. Druvan har en naturligt låg syrahalt som bidrar till att skapa en unik karaktär i vinerna.

Vinerna från Condrieu splittrar ofta publiken, men många visar stor entusiasm när de smakar ett av de bästa vita vinerna med många års ålder härifrån. Idag omfattar Condrieu 200 hektar vingårdar formade som terrasser på de bästa sluttningarna.

Connoisseuren njuter av Château Grillet

Château Grillet är en oberoende AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) på 3,5 hektar i Condrieu, där endast ett vitt vin produceras av Viognier. Hela appellationen tillhör Château Grillet, som handlades upp 2011 och förvärvades av en av Frankrikes rikaste män: Francois Pinault, som också äger Château Latour. Kvaliteten här är unik, och de bästa årgångarna har ett långt liv framför sig.

Det här är vinet för den absoluta connoisseur, som letar efter något riktigt speciellt.

Norra Rhône - Syrahs hemvist Norra Rhône - Syrahs hemvist

Hermitage: Klassiskt område i norra Rhône

Hermitage ligger längre söderut och är det andra stora klassiska området i norra Rhône. Tre druvor delar uppmärksamheten här. Syrah för de röda druvorna - Marsanne och Roussanne för de vita. Totalt sett produceras 2/3 röda och 1/3 vita viner, och båda har stor komplexitet och potential att utvecklas under många årtionden.

Appellationen omfattar en sluttning på 134 hektar, som vidare är uppdelad i flera olika parceller.

Det finns en stor mångfald av jordarter på sluttningen, vilket bidrar till vinernas stora komplexitet. Sluttningen har en perfekt lutning ner mot en krök i floden, så vingården vetter optimalt mot söder. Detta garanterar en stor mognad hos druvorna här. Hermitage är hemvist för både Chave och Chapoutier, några av de bästa producenterna i Rhône.. 

Branta vingårdar i Cornas

Den sista intressanta appellationen i norr är Cornas, som erbjuder några otroligt branta vingårdar som nästan bara kan nås med ett bergsklättringsrep runt midjan. Syrah-vinrankorna klarar sig inte bra här, och det märks tydligt i vinerna, som har ännu mer struktur än viner från andra bra områden. I området finns dock några magiska producenter som Clape och Allemand, som verkligen vet hur man gör viner som sticker ut från mängden. De bästa vinerna här är i nivå med både Côte-Rôtie och Hermitage, med en liten produktion gör Cornas till ett relativt okänt namn. 

Crozes-Hermitage och Saint-Joseph

Dessa två områden omfattar i allmänhet flackare odlingsområden med mindre kant och mindre stenar i marken. Detta resulterar i allmänhet i viner som är mer lättillgängliga när de är unga. Som ett resultat av detta verkar vinerna mer drickbara vid ung ålder, men har mindre potential att åldras i många år. Det finns några få undantag från denna regel.

Hermitage Cuvee Cathelin Hermitage Cuvee Cathelin

Producenter i norra Rhône

Historiskt sett har Rhônedalen dominerats av stora negocianter, som Jaboulet och Chapoutier. De producerar många viner från de flesta appellationer i regionen, men specialiserar sig också på enskilda områden. Här äger de ofta själva sina egna skiften, där de kan använda sin stora kunskap för att producera några av de bästa vinerna i regionen. De mer vanliga vinerna i sortimentet från dessa negocianter kan dock vara av mer jämn kvalitet.

Dessutom finns det ett antal mindre vingårdar som ägs av familjer som för vidare sina kunskaper och sin omsorg om detaljerna i alla husets viner. Dessa domäner kommer ofta att ha ett smalt sortiment och har ofta viner med stor personlighet, som ofta kvalitativt sett återfinns högst upp i hierarkin. Många av dessa viner produceras också endast i små kvantiteter som är svårare att få tag på på marknaden.

Guigal är kärnan i perfektionism

Guigal är en av de stora aktörerna i Rhône med egna vingårdar i både norr och söder. Huset ägs fortfarande av familjen och Phillippe Guigal är nästa generation som tar över. Familjen Guigal är känd för sina innehav i Côte-Rôtie, där de har fått 100 poäng av The Wine Advocate mer än 30 gånger. Deras tre La-La-La-viner (La Mouline, La Landonne, La Turque) från varje skifte är de främsta referenserna för norra Rhône. Och deras Ex-Voto från Hermitage ligger på samma höga kvalitetsnivå i både vitt och rött.

En perfektionistisk inställning till produktion och förvärv av vingårdar har lett till att Guigal äger vingårdar i alla de viktigaste kommunerna sedan företaget grundades 1946. Dessutom produceras viner från inköpta druvor, som alla också håller hög standard.

Om Guigal-namnet står på etiketten är du garanterad hög kvalitet i flaskan. 

Ikoniska viner från Chapoutier

1808 var året då familjen Chapoutier öppnade sin första vinbutik i Tain l'Hermitage. Från början förvärvade de druvor som negocianter, men i dag har de också status som stora markägare. Hermitage är kronjuvelen, och Chapoutier äger 2/3 av den totala arealen här, från vilken de producerar de överlägset mest ikoniska vinerna. Familjens egna vingårdar odlas biodynamiskt, och renhet i alla avseenden är en stor del av mottot hos Michel Chapoutier. Idag arbetar man i de bästa kommunerna i norr och söder. De bästa vinerna kommer alla från husets egna vingårdar. 

Jaboulet Från utmärkt till världsklass

2006 var en vändpunkt för Jaboulet, då familjen Frey förvärvade företaget och omedelbart höjde kvaliteten från utmärkt till världsklass. Caroline Frey, som tog examen som oenolog i Bordeaux, tog över och hon finns fortfarande kvar på Jaboulet. Idag är det familjens toppvin från Hermitage, La Chapelle, som är särskilt känt.

Negociantdelen av företaget producerar viner i alla kategorier från Rhône, där särskilt deras Parallelle 45 Cotes du Rhône är känd för god kvalitet. 

Toppdomänen Chave

Chave är en absolut toppdomän i Hermitage, där familjen äger mindre än 15 hektar, som alla sköts med en sax om det är vad som krävs för att höja kvaliteten. Varje skifte odlas på ett unikt sätt, och först efter lagring görs den slutliga blandningen. Detta för att säkerställa absolut högsta kvalitet och komplexitet i vinerna. Två röda Hermitage-viner produceras, varav toppcuvéen Cathelin produceras i de bästa årgångarna i cirka 2400 flaskor.

Familjen har funnits sedan 1481 och anses troligen vara den bästa producenten av klassisk stil i norra Rhône. Faktum är att den också producerar en mytomspunnen vit Hermitage med potential som sträcker sig över flera decennier.

Magic Alleman utför vinmagi

Den unika mannen i Cornas med magisk touch och stor energi. Sedan starten på 1980-talet har Thierry Allemand bearbetat de branta sluttningarna med stor intensitet och kärlek. I dag resulterar detta i två olika viner från två vinpartier som visar potentialen i denna appellation. Allemands viner kan placeras i toppen av hierarkin i norra Rhône. 

Hög kvalitet i Rostaing

Domaine Rostaing är ett exempel på elegant Côte-Rôtie, som produceras på mindre än sju hektar på de bästa skiftena. Rostaing äger skiften och gör vin på både Côte Brune och den motsatta Côte Blonde. I dag är det sonen Pierre Rostaing som gör vinet och han har lyckats höja kvaliteten på detta klassiska område.

Thierry Allemand Cornas Reynard Thierry Allemand Cornas Reynard

Norra Rhône är full av kvalitet

Även om norra Rhône bara står för 6 % av den totala Rhône-produktionen finns det kvalitet över nästan hela paletten. Producenterna här tar alla områdets intensiva förhållanden som utgångspunkt när de skapar sina viner - och det lönar sig.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt