Investeringstips - Champagne - 23. augusti 2019

Unik möjlighet att investera i helt slutsåld årgång från Pommery

Det är ganska ovanligt att du nu, fem år efter lanseringen, har en sista chans att investera i 2002 års Cuvée Louise, innan den verkligen börjar stiga i pris.

Sista chansen

Sedan Pommery för tre år sedan meddelade att 2002 års årgång var slutsåld har priset ökat med 35 %. Med en produktion på cirka 100 000 flaskor per årgång är dessa flaskor spridda över hela världen, och därför är villkoren för kraftiga prisökningar uppfyllda.

Under normala omständigheter skulle ovanstående också innebära att det inte längre är möjligt att investera i detta vin, eftersom det helt enkelt inte skulle finnas tillgängligt på marknaden i rimliga volymer till rätt pris.

När vi publicerade ett investeringstips om Cuvée Louise i april 2018 var det med antagandet att det skulle vara sista chansen att investera. Möjligheten att investera i 2002 års Cuvée Louise borde ha löpt ut för länge sedan, men vi har till vår egen förvåning och glädje förvärvat ytterligare 600 flaskor, som säljs exklusivt till investerare - allt annat skulle ha varit en bortkastad möjlighet.

Helt ovanligt, fem år efter lanseringen, har du nu en sista chans att investera i 2002 Cuvée Louise innan den verkligen kan börja stiga i pris.

Förstklassig Champagne för finsmakare

Pommery Cuvée Louise släpptes 1979 som husets prestigecuvée och har sedan dess endast producerats i 18 årgångar. Cuvée Louise produceras endast i storleksordningen 100 000 flaskor per årgång, vilket gör dessa flaskor till en ovanlig syn - särskilt om du vill ha äldre årgångar.

Pommerys Cuvée Louise är inte ett varumärke i nivå med Dom Pérignon och Cristal, men det hör ändå hemma i det bästa sällskapet av Champagne. Vinet har ett gott rykte bland vinkännare och champagneentusiaster, som hyllar Cuvée Louises kvaliteter och det exceptionella förhållandet mellan kvalitet och pris som gör att det ligger i ett gyllene läge. Lufthansa serverar helt exklusivt Pommery Cuvée Louise årgång 2004 på sina flygningar i första klass, vilket säger en del om den liga som Cuvée Louise tillhör.

Investera i Pommery Cuvée Louise 2002 Pommerys källare är fyllda med konstverk och statyer - definitivt värt ett besök!

35% avkastning redan, men fortfarande på botten av berget

I april 2018 rekommenderade vi Pommery Cuvée Louise för första gången, en rekommendation som särskilt gällde årgång 2002. Rekommendationen drevs då av ett påfallande lågt marknadspris - både i förhållande till årgångens kvalitet och att den svagare årgången 2004 handlades 10 % dyrare än årgång 2002. Priset för årgång 2002 var då 60 euro per flaska, och priset har sedan dess stigit med 8 % till 65 euro i dag.

2002 Pommery Cuvée Louise släpptes 2012 till ett pris på 48 euro per flaska, vilket också förblev det ungefärliga priset tills Pommery i mitten av 2016 tvingades meddela att det var slutsålt. Producentens utförsäljning innebär att marknaden nu sätter priset, vilket under normala omständigheter är utgångspunkten för prisökningar. Detta var också fallet för 2002 års Cuvée Louise, där priset började öka när utbudet minskade. Resultatet av detta var att priset på 2002 Pommery Cuvée ökade med 35 % sedan mitten av 2016. En solid avkastning redan nu, men bara ett förebud, eftersom årgång 2002 bildligt talat befinner sig längst ner på berget och har de stora prisökningarna framför sig.

Champagnens kallaste källare – Pommery Pommery har källare som är bland Champagnes kallaste

Champagnes kallaste källare

Källarna under champagnehuset Pommery är lite svalare än på många andra ställen och bland de kallaste i Champagne - här är det bara cirka 10 grader jämfört med cirka 12 grader, vilket är vanligt bland många andra champagnehus. Detta gör en stor skillnad eftersom både Champagne och vin utvecklas långsammare vid lägre temperaturer. Det ger en högre komplexitet utan att kompromissa med friskheten, och Cuvée Louise är därför både ung och livlig när den släpps efter 13-14 år på restjäst i husets källare. Tillsammans med Krug är Pommery en av dem som släpper sin Champagne sist.

Extra potential i lanseringen av årgången 2008

Många stora hus har redan släppt sin 2008 års årgång, men Pommery är fortfarande ett par steg bort. Årgång 2006 står på tur, och med en förväntad lansering 2020 måste vi förmodligen vänta till 2022 innan vi får se deras årgång 2008. Den här årgången väntas däremot bli monumental, och lanseringen av 2008 kan få priset på de andra årgångarna av Cuvée Louise att stiga, inklusive 2002. Ett marknadspris på över 100 euro för årgång 2008 är inte alls otänkbart, och i så fall förväntar vi oss att priset på den stora årgången 2002 följer med.

2002 Pommery Cuvée Louise till salu för investeringar Pommery Cuvée Louise (2002) ·

RareWine Invests åsikt

RareWine Invest rekommenderar återigen 2002 Pommery Cuvée Louise för investeringar, eftersom detta är ett perfekt exempel på en Champagne från näst intill topp som numera sällan dyker upp på den globala vinmarknaden - detta kan vara en av de sista chanserna någonsin att köpa i kvantitet.

Prisökningen på 35 % under de senaste 36 månaderna bekräftar den stora potentialen hos 2002 Cuvée Louise, men de stora prisökningarna beräknas fortfarande ligga i framtiden. Priset på årgång 2002 verkar fortfarande lågt, som vi ser det finns det bara en möjlighet. Priset på 2002 Cuvée Louise måste öka.

Med endast 100 000 flaskor per årgång är 2002 Cuvée Louise redan vid lanseringen en raritet, och med fem år på marknaden är det förmodligen extremt begränsat av vad som fortfarande finns kvar av denna prestigecuvée från en av Champagnes mindre topproducenter. För medan det trots allt finns en viss gömd tradition när det gäller de största märkena, sparas Cuvée Louise bara i mindre utsträckning, och det mesta dricks upp och försvinner för alltid från marknaden.

En investering i 2002 års Cuvée Louise är, förutom allt det ovanstående, en investering i husets kommande årgång 2008, som förväntas bli den bästa och dyraste champagneutgivningen från Pommery någonsin. Detta kan skapa ett ökat intresse kring Pommery Cuvée Louise och dra upp priserna på de andra årgångarna, och därmed påskynda framtida prisökningar. I en framtid där årgång 2008 kommer att handlas till rekordpriser kommer den mer mogna toppårgången 2002 att verka ännu mer attraktiv än vad den redan är i dag.

Investera i Pommery Cuvée Louise 2002

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOL.FörpackningANTALPRIS*
2002Pommery Cuvée Louise0,75OC6600€ 65,00
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt