Investeringstips - Champagne - 10. augusti 2021

Taittinger Comtes De Champagne Rosé - en underskattad potential

Champagne Taittinger är bland de absolut äldsta husen i Champagne och även om historien är lång och rik, är produktionen ändå bland Champagnes exclusivaste.

Taittinger Comtes De Champagne Rosé - en underskattad potential

Champagne Taittinger är bland de absolut äldsta husen i Champagne och även om historien är lång och rik, är produktionen ändå bland Champagnes exclusivaste, när vi talar om de bästa Champagnerna.

Trots ett stort och prestigefyllt varumärke verkar Taittinger, i synnerhet deras prestigecuvée Comtes de Champagne, på något sätt vara underskattad. Kvalitetsmässigt överträffar den både Dom Pérignon och Cristal enligt de stora kritikerna, samtidigt som priset generellt sett är anmärkningsvärt lågt - något vi rapporterade om i februari när Comtes de Champagne 2008 äntligen släpptes.(Endast tillgänglig på engelska)

Taittinger producerar också en mycket hyllad roséutgåva av prestigecuvéen Comtes de Champagne. Varumärket Taittinger går på intet sätt obemärkt förbi och roséchampagne överträffar också huvudkategorin "Champagne" med både intresse och stigande priser. Återigen är detta ett argument för att titta i riktning mot de mousserande rosédropparna.

Bubblande potential i Rosé Champagne

Champagnekategorin som investering presterar extremt bra. Faktiskt så bra att den brittiska vinbörsen Liv-ex i början av sommaren rapporterade att Champagne 50 är det bäst presterande delindexet, med en tillväxt på över 11,43 % under det senaste året. Dessutom var Champagne också den kategori som presterade bäst av alla under 2020.

Tresiffriga tillväxtsiffror för Rosé Champagne

Om vi tittar på roséchampagne är historien ännu bättre. Enligt Liv-ex presterar rosé Champagne bättre än moderindexet Champagne 50, och handeln i värde är till och med tre gånger högre än genomsnittet under de senaste tre åren. I förlängningen har vissa roséchampagner haft en upp till tresiffrig tillväxtbland – däribland Taittinger Comtes de Champagne Rosé från 2005.  

Dessutom är Taittinger på intet sätt ett namn som går obemärkt förbi på champagnemarknaden. I en Liv-ex-rapport från slutet av juli i år kopplas Dom Pérignon och Salon till Champagne 50-indexets starka tillväxt, medan Taittingers Comtes de Champagne ligger bara några procentenheter bakom de bästa.

Allt detta pekar på att roséchampagne som kategori kan vara på väg uppåt, samtidigt som det finns tydliga tecken på ett ökat intresse för kategorin. Taittinger som producent är till och med en av de trendsättande.

Investering i Taittinger Comtes de Champagne Rosé: Årgång 2007

Årgång 2008 är Taittingers senaste utgivning, både när det gäller vanlig champagne och rosé. Årgång 2007 är den högst betygsatta årgången Taittinger Comtes de Champagne Rosé hittills, men den exceptionella årgången 2008 förväntas överträffa den när de slutliga betygen kommer in.

Om 2008 års årgång kommer att överträffa tidigare årgångar förväntas priserna för dessa också öka, eftersom 2008 kommer att sätta nya standarder för prisklassen för Comtes de Champagne Rosé.

ÅrgångRJWAVIAVG
2008-97+--
200793969795,3
200693939593,7
200594929393,0
200495959494,7
200388939291,0

Produktionsvolym

Taittinger uppskattas producera cirka fem miljoner flaskor per år. Av dessa fem miljoner flaskor beräknas endast 150.000-300.000 vara Comtes de Champagne, prestigecuvéen. Den anses därför vara en av de mer exklusiva prestigecuvéerna i Champagne. Särskilt om man jämför med Dom Pérignon med en årlig produktion på cirka sex miljoner flaskor.

Lägg därtill att produktionen av roséchampagne från Taittinger Comtes de Champagne är ännu mer begränsad.

Varför investera i rosé?

Att investera i toppen av roséchampagne ger dig många av samma starka egenskaper som vanlig champagne, men det är faktiskt inte det som är mest intressant med roséchampagne.

Mer än 80 % av den globala produktionen av mousserande vin 2017 var vit, medan endast 15 % var rosé. Cirka 2 % var mousserande rött vin. Världens största producent av mousserande vin var, och är i dag fortfarande, Italien. Detta innebär att när andelen italienska och de andra franska mousserande rosévinerna har dragits av, uppskattas den totala produktionen av roséchampagne vara ytterst begränsad.

Detta innebär att även om den nuvarande konsumtionen också är lägre på rosé, behöver betydligt färre flaskor drickas för att sänka det globala utbudet procentuellt sett. Som ett resultat av detta är mogen roséchampagne numera också extremt svår att få tag på och är en självklar investering, om man är ute efter det exklusiva och sällsynta.

Investera i 2007 Taittinger Comtes de Champagne Rosé

Priser på äldre årgångar

En jämförelse med priserna för andra årgångar kan hjälpa till att illustrera 2007 års potential. Årgång 2004, med ett genomsnittligt betyg på 94,67, ligger närmast årgång 2007, som med sina 95,3 poäng för närvarande toppar kritikernas lista. En sökning på Wine-searcher.com visar att det finns ett minimalt utbud av årgång 2004, med ett genomsnittspris på 184 euro.

Årgång 1996 var en stor och berömd årgång i Champagne. I jämförelse med 2007 års årgång fick 1996 års årgång ett genomsnittligt betyg på 93,5, och utbudet av denna är enligt Wine-searcher.com mycket begränsat. Till och med till ett genomsnittligt pris på 552 euro. Nu kan du få tag på 2007 års årgång för endast 120 euro per flaska och jämfört med det nuvarande priset på 1996 års årgång tyder detta på att en betydande prisökning är på gång.

RareWine Invests yttrande

Mycket tyder på att 2007 års Taittinger Comtes de Champagne Rosé är extremt lämplig för investeringar. Förutom att den har fått de högsta betygen hittills av de stora kritikerna (troligen endast överträffad av den ännu inte betygsatta årgången 2008) är tillväxttakten för Taittinger Rosé Champagne också ett utmärkt argument för en investering med potential. Lägg därtill det faktum att de höga förväntade betygen för 2008 års årgång kan leda till att tidigare årgångar ökar ytterligare i värde.

Priserna på äldre årgångar är dessutom ett mer än tydligt bevis på detta. Den eftertraktade årgången 1996 kostar för närvarande 552 euro per flaska, vilket i sig är ett enormt pris. Årgång 2007 får högre betyg, så argumentet för att göra en investering skriver nästan sig självt.

Vi tror att roséchampagne som kategori, Taittinger som erkänd producent, en begränsad produktion och begränsad tillgänglighet av de äldre, hyllade årgångarna är receptet för en bra investering. Särskilt med tanke på att årgång 2007 för närvarande är tillgänglig till ett särskilt attraktivt pris.  

Investera i 2007 Taittinger Comtes de Champagne Rosé

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2007Taittinger Comtes de Champagne750OC6€120
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt