Investeringstips - Champagne - 26. februari 2021

Philipponnat Clos des Goisses: Investera i exklusiv champagne från en enda vingård

Med en produktion på endast 30.000 flaskor per årgång är detta en av de mest exklusiva produktionerna i Champagne. I detta fall är priset också särskilt attraktivt.

När Bourgogne möter Champagne

Champagne är synonymt med exklusivitet och extravagans, men om du vill ta det ett steg längre finns det bara en väg att gå - och det är till regionens ikoniska Champagner med en enda vingård. Champagne med en enda vinodling är resultatet av topproducenternas noggranna arbete för att få in uttrycket ”från en enda vinodling” i flaskan - precis som vi vant oss vid från de bästa vinerna från Bourgogne. Till skillnad från vanlig Champagne är produktionen av Champagne med en enda vingård känd för att vara extremt begränsad och har därmed en annan koppling till sina dyra systerviner från Bourgogne. Krugs Clos du Mesnil och Clos d'Ambonnay samt Bollingers VVF är några av troféerna i denna kategori, men lite förbisedd står Philipponnat Clos des Goisses bredvid, vilket gör att du kan investera i en sällsynt champagne med enstaka vinodlingar till ett mycket attraktivt pris.

Historien om Philipponnat

Philipponnat ägs av familjen med samma namn, vars vinhistoria i regionen går tillbaka till 1500-talet då familjens arbete som förhandlare och köpmän levererade vin till Ludvig XIV:s hov. Företagets 1700-talskällare var också en del av det historiska Château de Mareuil.

Champagne Philipponnat som vi känner det idag grundades 1910 av Pierre Philipponnat och drivs nu av Charles Philipponnat. Det är ett litet men mycket respekterat champagnehus som endast producerar cirka 650 000 flaskor champagne per år i husets hela produktportfölj.

Familjen sålde äganderätten till godset 1987 och idag är det ett av Bruno Paillars mest erkända egendomar, men familjen Philipponnat, och Charles Philipponnat i synnerhet, är fortfarande viktiga krafter på godset idag.

Champagne Philipponnat står i dag för en mängd olika viner men är mest känd för sin unika champagne med en enda vingård på en enda tomt; Clos des Goisses.

Clos des Goisses - En juvel i Champagne

Clos är den franska termen för en vingård eller ett område som är omgivet av stenmurar. I det här fallet avser det specifikt en vingård på 5,5 hektar som kallas Clos de Goisses och som är centrum för en exklusiv vingård i Champagne med en enda vingård. Denna vingård är inte bara en av de äldsta i regionen, utan också en av de brantaste, med en lutning på upp till 45 grader som garanterar optimal exponering för solen. Här handplockas druvorna och behandlas enligt konstens alla regler. Vinet lagras i djupa källare i 10 år innan det tas ut. Sedan kommer det tillbaka till ytan: intensivt och bombastiskt, men med sublim lagrings- och utvecklingspotential.

Endast cirka 30.000 flaskor Clos de Goisses produceras per årgång. Det är i sig en liten produktion jämfört med de miljoner flaskor som produceras av de stora prestigecuvéerna, men också jämfört med till exempel Salon, som är välkänt för sin mikroproduktion av cirka 60 000 flaskor i normal storlek per årgång. Samtidigt är de 30.000 flaskorna av Clos des Goisses också en symbol för Philipponnats kvalitetsmedvetande. På Clos des Goisses kan man enligt reglerna producera nästan dubbelt så mycket, men man väljer att inte göra det.

Stor potential i den underskattade årgången 2009

Liksom alla andra topproducenter stal Philipponnats årgång 2008 rampljuset och de begränsade kvantiteterna av denna prestigefyllda årgång var eftertraktade på vinmarknaden, vilket ledde till ständiga utförsäljningar hos de stora återförsäljarna. Men även om rubrikerna främst handlar om den fantastiska årgången 2008 och även om årgången 2010 också har släppts bör Champagneinvesterare hålla ögonen på årgången 2009.

Årgångarna 2008 och 2009 fick båda 96+ av Wine Advocate, medan årgången 2010 fick 94 poäng*. Samtidigt beräknas årgång 2008 kosta 165-170 euro **, baserat på de små kvantiteter som finns tillgängliga på wine-searcher.com och RareWine Invests egna handelsdata, medan årgång 2009 kostar endast 125 euro **. Detta innebär att 2009 års årgång har en stark uppåtgående potential jämfört med 2008 års årgång. Årgång 2008 är dock naturligtvis ett eget varumärke, och så länge den finns tillgänglig kommer den att ligga i fokus för många champagneälskare. Följaktligen kan vi tänka oss två rimliga scenarier som gör 2009 års årgång särskilt intressant:

Scenario 1: Årgång 2008 kan vara ett attraktivt val för många champagneälskare, vilket leder till ökad konsumtion av de mycket begränsade kvantiteterna (endast 30.000 flaskor per årgång). Årgång 2009 kommer därför snabbt att bli den mer tillgängliga och prisattraktiva årgången - även med samma goda Wine Advocate-betyg som årgång 2008. Något som kan leda till ökad efterfrågan och stigande priser för de återstående kvantiteterna.

Scenario 2: Årgång 2009 kommer att vara ett billigare och mer prisvärt alternativ till den dyra årgången 2008 för många champagneälskare. Detta kan öka efterfrågan på de redan begränsade kvantiteterna. Om prisskillnaden mellan årgång 2008 och årgång 2009 motsvaras av prishöjningar för årgång 2009 kommer mekanismerna på vinmarknaden sannolikt att driva upp priset på årgång 2008, eftersom 2008 och 2009 inte borde kosta lika mycket. Detta kan leda till att ett av dessa scenarier upprepar sig.

* Richard Juhlin har inte betygsatt 2009 års Clos des Goisses, men har gett 94 poäng till 2008 års årgång. Årgång 2010 har fått 94 poäng av Wine Advocate.

** Pris per. Flaska, utan tull, moms och skatt, i hela lådor och i perfekt skick.

Enskilda vingårdar är kronjuvelerna i Champagne

Det har kanske aldrig varit så attraktivt att investera i champagne som nu, men vi väntar fortfarande på att några av de nya marknaderna för champagne, t.ex. viktiga länder i öst, ska ta fart på allvar. Men allt tyder på att kategorin rör sig i rätt riktning - precis som väntat.

Champagne har förtjänat en sensationell plats på Wine Spectators Top 100-lista 2020. Champagne var det bäst presterande delindexet hos Liv-ex 2020 och är fortfarande fri från amerikanska strafftullar som annars har drabbat de flesta europeiska viner sedan oktober 2019. Flera medier i branschen, däribland det respekterade Decanter, rapporterar om stigande produktionskostnader i Champagne under de senaste 15 åren, som inte matchar prisökningarna. Experter och producenter är därför eniga om att förutsäga att Champagnepriserna kommer att stiga mer under de kommande tio åren än vad vi tidigare har varit vana vid.

Samtidigt arbetar viktiga champagnehus och de lyxkonglomerat som står bakom dem för att vinna över till exempel den kinesiska marknaden och sälja denna västerländska lyx snabbare till dem - en trend som inte alls är ny på dessa marginaler. Att investera i champagne verkar därför bli ännu mer intressant. Om man dessutom tror på prisökningar för de bästa, mest exklusiva och sällsynta champagnerna, vilket vi tidigare sett med Bourgogneviner, blir de stora champagnerna med enstaka vinodlingar alltmer attraktiva eftersom de till fullo representerar den ovan nämnda potentialen.

RareWine Invests åsikt

Oavsett om du redan investerar i Champagne eller om du vill börja göra det, är Philipponnats champagne med en enda vingård från en tomt en möjlighet att allvarligt överväga att investera i.

Clos des Goisses är en extremt begränsad single-plot-vineyard-champagne som endast producerar 30.000 flaskor per år, vilket på alla sätt talar för en spännande framtid för kategorin champagne.

Dessa flaskor är redan sällsynta till sin natur, och de levererar dessutom en fantastisk kvalitet och bär på några av de exklusiva egenskaper som champagneälskare känner igen från Krugs flaggskeppschampagner, såsom Clos du Mesnil och Clos d'Ambonnay.

Tror du också att de exklusiva och sällsynta champagnerna kommer att bli särskilt attraktiva om efterfrågan på champagne sprider sig ännu mer, vilket var fallet med bourgognevinerna? Då är Clos des Goisses värt att överväga.

Med andra ord har du nu möjlighet att investera i en champagne med en enda vinodling till ett lägre pris jämfört med årgång 2008, som fick samma Wine Advocate-betyg som årgång 2009. Detta erbjuder potential på kort sikt, men den verkliga potentialen måste hittas på lång sikt, med denna underskattade single-plot-vineyard Champagne.

Investera i 2009 Philipponnat Clos des Goisses

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGANTAL.PRIS/FL. *
2009Clos des Goisses750OC6210€ 120
2009Clos des Goisses1.500OC360€ 265
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt