Artiklar - Bourgogne

Här är 12 kompromisslösa Bourgogne-stjärnor du bör känna till

De formar och förbättrar Bourgogne just nu… och du vill inte vara den sista att upptäcka vilka de är. Ta reda på det här.

Om det finns en plats i världen där varje vinmakare drömmer om att få uttrycka sig, så är det Bourgogne – bastionen för världens mest eftertraktade viner. Bourgogne är hänförande och förförande på alla tänkbara sätt. I århundraden har vinfälten omsorgsfullt vårdats av skickliga händer. Händer vars erfarenheter har förts vidare generation efter generation.

Man skulle kunna tro att de förebildligt belägna sluttningarna i Bourgogne och deras historiska tyngd skulle inge vördnad hos alla som försöker skapa vin härifrån. Men så är inte fallet.

Nya filosofier har vuxit fram. Nya tekniker har testats. Nya visioner har fötts.

Bourgogne låter sig därför inte envist hållas fast av föråldrade normer, utan formas i takt med att nya krafter kliver in på scenen och djärvt utmanar gränserna för vad bastionen kan leverera. Vi vill gärna dela vår hemlighet med dig – så att du kan lära känna morgondagens Bourgogne-stjärnor innan alla andra. Bourgogne är i rörelse, och här är de nya rösterna.

Michel Rebourgeon – Morgondagens stjärna i Pommard

I hjärtat av Pommard ligger en liten familjeägd vingård vars historia, stolta traditioner och respekt för naturen sträcker sig ända tillbaka till 1540. När Michel Rebourgeon tog över gården från sina föräldrar Marie och Emile Claude 1964 fick egendomen hans namn. År 1995 överlämnade Michel driften till sin dotter Delphine och hennes man Stephen Whitehead, som med stark förankring i husets traditioner utökade egendomen till 4,25 hektar fördelade över tre byar: Pommard, Beaune och Volnay.

Domaine Michel Rebourgeon är alltså ett förankrat Bourgogne-domän, men det var först när William Whitehead, son till Delphine och Stephen, tog över tyglarna som egendomen på allvar fångade vår uppmärksamhet.

Vi har följt William Whitehead sedan 2019, och förbättringen som skett under hans ledarskap är fenomenal. William får ut det bästa möjliga ur domänens relativt begränsade innehav. Han är extremt skicklig, och redan från början imponerades vi av vinets kvalitet – trots hans unga ålder. Han har infört en varsam vinifieringsprocess och ökat fokus på terroir, vilket avsevärt höjt vinernas kvalitet och befäst hans position som en av Bourgognes mest lovande unga vinmakare – morgondagens stjärna i Pommard.

Fun fact: William Whitehead är 15:e generation i familjeföretaget, vilket gör det till en av de äldsta familjeägda egendomarna i Pommard – faktiskt i hela Bourgogne. Traditionerna lever vidare med hästdriven plöjning i vinfälten och extremt låga skördeuttag. När man säger att vin görs med respekt för historien… så menar de det här.

Domaine Simon Colin – Stortalang med medfödd intuition

Simon Colin är ung, men redan en etablerad vinmakare och stjärna i Chassagne-Montrachet. Som son till Philippe Colin och brorson till Bruno Colin – båda erkända vinmakare i Bourgogne – är det inte konstigt att Simon tagit steget ut på den internationella vinscenen.

Vi har följt Simon Colin sedan 2020, och redan första gången vi smakade hans vin stod det klart att han var ett stort namn på väg upp. Hans viner är ett resultat av erfarenhet, trots hans unga ålder. Erfarenheten kommer från en barndom i vinets epicentrum och från arbete hos Domaine Etienne Sauzet, samt erfarenhet från Sydafrika och Oregon. Han experimenterar med olika tekniker och stilar – men framför allt har han en medfödd intuition som gör honom kapabel att skapa exceptionella viner.

2021 tog Simon över två tredjedelar av sin fars marker och vinifierar nu från 9,3 hektar fördelade över terroirer i Saint-Aubin, Santenay, Maranges och Chassagne-Montrachet under sitt eget namn.

Fun fact: Simon Colin är omedelbar och extremt sympatisk. Med sin bakvända keps arbetar han outtröttligt, nyfiket och dedikerat. Han började sin vinresa 2017 med endast nio fat i ett garage. Idag experimenterar han med alternativa mognadsmetoder som keramiska ägg och glaskupor, vilket ger viner med unik karaktär och finess.

Simon Colin & RareWine founder Rasmus Nielsen Simon Colin & RareWine founder Rasmus Nielsen

Domaine Pierre-Vincent Girardin – Inte längre en "rising star"

Vi kan inte prata om Bourgognes framtid utan att nämna Pierre-Vincent Girardin. En favorit på RareWine-kontoret – underskattad men otroligt begåvad.

Vi har tidigare kallat honom Bourgognes "rising star". Det uttalandet är redan föråldrat. För Pierre-Vincent har visat substans i sitt hantverk och etablerat sitt namn. Kanske var han en stjärna på uppgång, men nu är han här för att stanna – som ett av Meursaults riktigt stora namn.

Läs vårt utförliga porträtt: Pierre-Vincent Girardin | Den stigande stjärnan i Bourgogne?

Domaine Bruno Clair – En ny generations intressanta perspektiv

Domaine Bruno Clair är definitivt värt ett besök. Bruno Clair har vuxit fram ur det historiska och högt ansedda Domaine Clair-Daü, som inte bara haft stort inflytande på regionens rykte utan också varit en pionjär i Bourgogne. Clair-Daü upplöstes 1985 efter interna familjetvister, varefter egendomen delades mellan flera familjemedlemmar. Vissa vingårdar gick till Louis Jadot, medan Bruno Clair valde att börja om från början med Domaine Bruno Clair år 1979 – med några av samma vingårdslägen och värderingar, men med sin egen vision.

Bruno Clair har sedan dess byggt upp ett rykte för klassiska, traditionella och terroirdrivna viner med stor äkthet och djup – särskilt i områden som Marsannay, Gevrey-Chambertin och Morey-Saint-Denis. Vi har följt Bruno Clair i flera år, men sedan sonen Arthur på allvar trädde in i domänen 2018 har något spännande hänt.

Idag har Arthur huvudansvaret för källaren och vinifikationen, och han tillför ett nytt generationsperspektiv: Mer precision, varsammare vinifikation, ekologiska metoder och ett stort fokus på detaljer – utan att kompromissa med traditionen. Under hans inflytande har vinerna blivit klarare, mer feminina och mer förfinade. Bruno Clair är en stor domän med brett omfång, från mycket prisvärda viner till toppviner i yttersta klass såsom Clos St. Jacques, Bonnes-Mares och Clos de Bèze.

Fun fact: Till vardags arbetar Arthur nära tillsammans med sin bror Edouard. Arthurs tydligaste avtryck är införandet av skonsammare extraktion och ökad användning av hela klasar i vinproduktionen – vilket speglar ett modernt synsätt på vinmakning och ett svar på klimatförändringarna. En metod som bidragit till att bevara friskheten och komplexiteten i vinerna, samtidigt som de förblir trogna husets karakteristiska stil med delikat röd frukt och elegans.

Arthur & Mads, RareWine CEO Arthur & Mads, RareWine CEO

Domaine Bastian Wolber – Steinerska rötter banar vägen

Sebastian Wolber växte upp i Tyskland och formades av sin tid på Rudolf Steiner-skola, vilket gav honom en naturlig lust att utforska, skapa och vara i kontakt med naturen – även om han ändå valde att studera tysk skatterätt. Samtidigt valde Bastians bror att flytta till Bourgogne för att bli vinmakare, och fick bland annat arbete hos Domaine Leflaive och Comte Armand.

Bastian besökte sin bror, smakade enligt uppgift en flaska Ganevat som golvade honom totalt, lade skatterätten på hyllan och började jaga målet att återskapa det där Ganevat-ögonblicket. Han arbetade därefter hos Domaine Leflaive, Rudolf Trossen i Mosel och Jean-Marc Dreyer i Alsace, och slutligen, 2019, kom han i lära hos självaste Ganevat. En bruten hand efter en skateboardolycka gjorde honom dock arbetsoduglig, och han tvingades återvända till Tyskland. Det var där han började göra sitt eget vin: Laisse Tomber.

Laisse Tomber började som ett tyskt projekt men flyttades snart till Bourgogne, där Bastian även arbetade för Jean-Yves Bizot. Samtidigt började han utveckla sina egna projekt. Idag har Wolber etablerat sin egen källare i Volnay, där han vinifierar alla sina viner under namnet Domaine Bastian Wolber.

Wolber har skapat en mycket liten, nördig domän med okonventionella cuvéer. Han navigerar utifrån sina steinerska rötter med minimal intervention, stort fokus på natur, ekologi och inte minst biodynamik. Han skapar terroirdrivna, rena och autentiska viner. Vi har haft nöjet att prova hans 2023:or vid flera tillfällen, och de är utan tvekan något av det bästa vi har smakat. Bastian är otroligt skicklig och helt klart värd att hålla ögonen på – om du nu kan få tag på hans ytterst limiterade viner, som har fått stor uppskattning bland connaisseurer.

Fun fact: Bastian Wolber döpte sitt vinprojekt till Laisse Tomber efter skateboardolyckan som förändrade hans liv. Namnet betyder "låt det falla" eller "glöm det", och speglar både hans humor och hans förmåga att släppa taget. Etiketten visar en ryttare som faller av en häst – en referens till hans mammas bakgrund och hans egen upplevelse. Projektet symboliserar en livsfilosofi om att acceptera förändring och att finna skönhet i det ofullkomliga.

Bastian Wolber & Rasmus Nielsen Bastian Wolber & Rasmus Nielsen

Domaine Coffinet-Duvernay – Nyfikenhet stärker domänens rykte

Djupt rotad i prestigefyllda Chassagne-Montrachet förfogar Domaine Coffinet-Duvernay över 6,5 hektar vinmarker, som inkluderar både village-, premier- och grand cru-klassificeringar. Vingårdarna har funnits i familjens ägo sedan 1860, men det var först på 1950-talet, när Cecilie Pillot och Fernand Coffinet började sköta markerna, som domänen på allvar började producera framstående viner.

År 1989 överlät paret egendomen till sina två döttrar, och den ena (Laura Coffinet) och hennes man Philippe Duvernay grundade Domaine Coffinet-Duvernay med hälften av egendomen. År 2012 blev parets son, Bastien Coffinet, en fast del av familjeföretaget – och det är framför allt han som bidragit till att ytterligare stärka domänens rykte.

Bastien är seriös, detaljorienterad och har en tydligt terroirdriven filosofi. Han har stor respekt för traditionen, är trogen sin egen och familjens stil, men bär samtidigt på en nyfikenhet som gör honom särskilt intressant. Känner du inte till honom än, är det dags att ta reda på mer.

Fun fact: Besök Domaine Coffinet-Duvernay. Upplev vinerna. Och har du tur, kanske du får smaka gamla flaskor från Bastiens farfars tid, som ligger längst bak, djupt inne i domänens källare – ett bevis på mångårig kvalitet. Det är ren magi.

RareWine CEO Mads Jensen & Bastien Coffinet RareWine CEO Mads Jensen & Bastien Coffinet

Domaine Amiot-Servelle – Syskonsymbios säkrar kvalitetslyft

Domaine Amiot-Servelle är en familjeägd vingård belägen i Chambolle-Musigny. Domänen grundades 1920 av Clément Tachot och har sedan dess förblivit i familjens ägo. År 1989 tog Christian Amiot och Elisabeth Servelle över driften och döpte om egendomen till Domaine Amiot-Servelle.

Under de senaste åren har domänen genomgått en anmärkningsvärd förnyelse – framför allt tack vare nästa generation: syskonparet Prune och Antoine Amiot, som sedan 2020 har lett arbetet både i vingårdarna och i källaren.

Prune Amiot är utbildad oenolog och är den drivande kraften bakom vinifikationen. Hon förenar en djup respekt för familjens arv med ett modernt och lyhört tillvägagångssätt, med starkt fokus på biodynamik och ekologi. Hennes erfarenheter från Côte-Rôtie och Maison Jaffelin i Beaune har gett henne en säker hand och ett öga för detaljer – något som tydligt återspeglas i vinerna, som är rena, eleganta och terroiruttryckande.

Antoine Amiot har en bakgrund inom både vinodling och vinekonomi, och har framför allt tagit ansvar för domänens strategiska och strukturella utveckling. Under hans ledning byggdes en ny, modern vingård år 2022, där arbetet sker enligt biodynamiska principer – med bland annat gravitationsbaserad vinifikation, hållbara materialval och naturlig temperaturreglering. Hans angreppssätt speglar viljan att förena tradition med modern precision och hållbarhet – utan att kompromissa med vinernas autenticitet.

Det nya vineriet har stor betydelse för framtidens Amiot-Servelle-viner. Med mer utrymme har vinifikationen förbättrats markant, och det biodynamiska fokuset har lyft kvaliteten till en helt ny nivå – och säkrat domänen en självklar plats på den här listan. Om du verkligen vill förstå Chambolle-Musigny, måste du smaka detta. Det är toppklass.

Fun fact: Arkitekten bakom Amiot-Servelles nya vineri är Marine Jacques-Leflaive – dotter till den legendariska biodynamikpionjären Anne-Claude Leflaive. Genom sitt företag Atelier Zéro Carbone Architectes (AZCA) har hon satt ett tydligt avtryck på modern, hållbar vineriarkitektur i Bourgogne. Förutom det nya vineriet i Chambolle-Musigny har AZCA även skapat imponerande projekt för andra framstående producenter som Anne Gros, Bizot, Trapet, Dujac, Rousseau och Domaine Leflaive.

Antoine Amiot Antoine Amiot

Domaine Jean-Marc Pillot – Arvet lever vidare med ny energi

Jean-Marc Pillot tillhör fjärde generationens vinmakare i sin gren av Pillot-familjen i Chassagne-Montrachet. Han började arbeta tillsammans med sin far, Jean, år 1985 och tog över ledningen av domänen 1991. Under hans ledarskap har egendomen vuxit till cirka 15 hektar och producerar omkring 60 000 flaskor årligen. Jean-Marc har moderniserat vingården och byggt en ny vinkällare.

Antonin Pillot, son till Jean-Marc, anslöt sig till domänen 2019. Innan han återvände till familjegården samlade han erfarenhet genom praktik hos Bouchard Père & Fils i Bourgogne och Polley Wines i Tasmanien. Antonin har tillfört innovation och nya perspektiv till domänen, och med ett förnyat fokus på ekologisk vinproduktion är han huvudorsaken till att domänen blev ekologiskt certifierad år 2024. År 2023 utsågs Antonin till "Rising Star" av det prestigefyllda magasinet Bourgogne Aujourd'hui, för sitt bidrag till Bourgognes vinmakarcommunity – och det råder ingen tvekan om att han är en av regionens nya stjärnor.

Jean-Marc fortsätter att fokusera på terroir och hantverk, medan Antonin för in nya idéer och tekniker i produktionen. Deras far-och-son-duo är en avgörande anledning till att du bör känna till Domaine Jean-Marc Pillot. De är redan en respekterad producent i Chassagne-Montrachet med viner som speglar både arv och förnyelse – och de är på väg att sätta nya standarder för framtiden.

Fun fact: När Antonin på allvar klev in i domänen, var hans första åtgärd att börja skörda tidigare. Därefter påbörjade han omställningen till ekologisk odling – något som låg honom varmt om hjärtat. Hans far lär i en intervju om miljöcertifieringar ha sagt: "le jeune s’en occupera" (Den unge mannen får ta hand om det). Och så blev det. För övrigt: Den unga generationen av vinmakare i Bourgogne står varandra nära. De drar nytta av varandras kompetenser, delar erfarenheter, utmaningar och framgångar – ett nätverk som bland annat inkluderar Antonin Pillot, Bastien Coffinet, Antoine Amiot och Simon Colin.

RareWine CEO, Mads Jensen, Antoine Pillot & RareWine Head of Purchasing Emil Ledet RareWine CEO, Mads Jensen, Antoine Pillot & RareWine Head of Purchasing Emil Ledet

Jerome Galeyrand – En banbrytare i Côte de Nuits

År 2002 grundade Jérôme Galeyrand sin egendom med samma namn. Han påbörjade sin vinresa på 1990-talet genom att hjälpa till hos Domaine Alain Burguet i Gevrey-Chambertin, vilket inspirerade honom att satsa på en karriär inom vinproduktion. Efter att ha fullgjort sin utbildning vid vinakademin i Beaune köpte han sin första lilla vingård på 0,05 hektar och gjorde sin första vinifiering samma år. Idag förfogar han över 5,25 hektar.

Jérôme Galeyrand är en fascinerande vinmakare som har gjort sig ett namn tack vare sin skicklighet och sin passion för att lyfta fram terroirets unika karaktär. Hans vingårdar odlas enligt ekologiska och biodynamiska principer, även om de inte är officiellt certifierade som biodynamiska.

Galeyrand är baserad i Brochon – en liten by i den norra delen av Côte de Nuits i Bourgogne, strax norr om Gevrey-Chambertin. Brochon har ingen egen AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) för village-vin, så viner härifrån säljs vanligtvis som Côte de Nuits-Villages. Och just här har Galeyrand varit en stor banbrytare för hela området. Tidigare var det ingen som ville röra Côte de Nuits-Villages – men så är det verkligen inte längre. Efter att Galeyrand visat vägen har många följt efter, och idag ser vi en nivå på Côte de Nuits-Villages som vi aldrig tidigare har upplevt.

Vi har verkligen fått upp ögonen för Galeyrand de senaste åren. Det har inte hänt något revolutionerande – förutom det mest uppenbara: han gör verkligen fantastiska viner! Han är unik, en sann pionjär, och det kommer förr eller senare att avspeglas i priserna på hans viner…

Och just här kan du glänsa med din vinkunskap i ditt nätverk. För detta är (ännu) inte allmänt känt. Vill du imponera på vinälskare – här har du chansen, till vettiga priser.

Fun fact: Hans Marsannay Clos du Roy är ett praktexempel som för tankarna till Bizot. Besök honom. Smaka hans viner, och låt dig förföras. Galeyrands Côte de Nuits-Villages Le Retraits är ett annat exempel. Det var en topp-fem-vin för Mads Jensen (VD för RareWine Group) under 2024: ”Det är ett mäktigt vin – trots att det 'bara' är en village!”

Domaine Edouard Confuron – Finess och förfining

I sex generationer har namnet Confuron varit synonymt med fina Bourgogneviner, och 1989 satte François Confuron och Claudine Gindre sina efternamn på etiketten och började forma Domaine Confuron-Gindre. Som många andra har huset inspirerats av biodynamik, och arbetet i vingårdarna, vinrankornas välmående samt jordens mikrobiologi är viktigare än själva vinifieringsprocessen.

Edouard Confuron är son till François och Claudine, och sedan 2016 har han arbetat sida vid sida med sin far. Han har förfinat vingårdarna, förfinat processerna. Samtidigt har han startat ett mikro-domän under eget namn och sedan 2021 har han haft fria tyglar att följa sina egna idéer.

Edouard Confuron väljer druvor från sin fars vingårdslotter i Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges och Gevrey-Chambertin. Och medan François’ viner är kända för att vara kraftfulla och muskulösa, är Edouards viner mer finstämda och raffinerade. Även om hans cuvéer ännu är mindre kända, är vi övertygade om att hans projekt och viner kommer att nå ännu större höjder. Letar du efter värde för pengarna – börja här.

Fun fact: När Edouard Confuron lanserade sitt eget mikro-domän började han med bara ett vin – och designade etiketten själv på sin bärbara dator, mitt i källaren där han samtidigt tog hand om sin första cuvée. Det var enkelt, kompromisslöst och 100 % hans eget – precis som vinerna är idag.

Paul Gros – Går självsäkert mot strömmen

Paul Tollot-Gros är ännu en ung och lovande vinmakare som representerar nästa generation inom den anrika Gros-familjen. Han är son till självaste Anne Gros – en välkänd och etablerad vinmakare i Vosne-Romanée.

År 2021 grundade Paul Gros sitt eget domän och 2022 presenterade han sin första årgång. Som medlem i Gros-familjen har Paul tillgång till några av de bästa terroirerna i Bourgogne, och parallellt med sitt eget projekt är han också en viktig del av sin mors anrika verksamhet.

Trots att Paul Gros’ domän fortfarande är i sin linda har vi höga förväntningar på hans framtid som vinmakare. Medan majoriteten av den unga generationen vinmakare i Bourgogne satsar på lätta, eleganta och feminina viner, går Paul sin egen väg. Hos honom får det gärna vara fat. Vinerna får vara voluminösa och opulenta – och representera det klassiska Vosne-Romanée.

Fler och fler unga producenter överger ekfaten helt, men Paul Gros håller fast vid användningen av nya fat och den traditionella stilen – inte som en hyllning till det förflutna, utan för att han tror att de bästa vinerna fortfarande kräver både djup och lagringspotential. Ett vin med karaktär kräver en vinmakare med karaktär.

Fun fact: Paul Gros gjorde sina första vinförsök redan som tonåring – i en gammal plasttunna som han gömt längst bak i sin mammas källare. Håll ögonen på Paul Gros om du gillar klassisk, välgjord Bourgogne med struktur och tydligt fatavtryck.

Domaine Arnaud et Sophie Sirugue-Noëllat – Moderna ambitioner och en ny stil

Domaine Arnaud et Sophie Sirugue-Noëllat är en ung och lovande egendom i Bourgogne, grundad 2016 av makarna Arnaud Sirugue och Sophie Noëllat. Båda härstammar från prominenta vinfamiljer i Vosne-Romanée: Arnaud från Domaine Robert Sirugue och Sophie från Domaine Michel Noëllat. Fram till 2022 såldes deras viner också under namnet Domaine Robert Sirugue. Dessa viner representerade klassisk, gammaldags value-for-money Vosne-Romanée. Men från årgång 2023 buteljeras vinerna under namnet Domaine Arnaud et Sophie Sirugue-Noëllat – ett gemensamt projekt och en förening av stark familjetradition och moderna ambitioner – och en ny stil.

Det unga paret har byggt en stor, ny vinkällare precis intill Domaine Anne Gros. Vi besökte dem och provade deras 2023:or – några av de mest imponerande fatproverna från årgången. Vinerna har en komplex palett och högre densitet, och vi är väldigt spända på att smaka dem när de släpps på flaska. Trots sin korta historia har Arnaud och Sophie redan gjort sig ett namn som två av de mest lovande nya producenterna i Bourgogne. Med rätt vingårdslotter i händerna är de väl rustade att föra familjetraditionerna vidare.

Fun fact: När Arnaud och Sophie byggde sin nya vinkällare i Vosne-Romanée valde de medvetet att placera den precis bredvid Domaine Anne Gros – inte för prestigens skull, utan för att de ville vara nära den energi och inspiration som kommer från grannar de själva ser upp till. Ett modernt statement mitt i klassisk Bourgogne: Här vill vi vara – och vi menar det.

Framtidens Bourgogne är säkrad – och nu vet du varför

I Bourgogne spirar nya filosofier. Nya tekniker prövas. Nya visioner föds. Och även om den nya generationen av unga vinmakare är extremt skickliga och på allvar har säkrat Bourgognes framtid, är deras framgång förankrad i det arbete som lagts ner i vingårdarna och källarna – generation efter generation.

Letar du efter viner från de producenter som verkligen formar framtidens Bourgogne? Då kan du ta en paus i sökandet – det är bland namnen vi just presenterat du hittar det verkliga värdet.

Det råder ingen tvekan om att alla blivit bättre i Bourgogne. Praktiker som biodynamik och ekologisk odling har slagit igenom på allvar, och de talangfulla vinmakarna kan i mycket större utsträckning fokusera på kvalitet snarare än kvantitet. De kan prova nya tekniker. Odla nya idéer. Experimentera.

Och de kan göra det – för att deras föräldrar tjänade pengar. Ekonomin i Bourgogne tillåter idag att det är lättare att göra exceptionellt bra vin, och därför ser vi en kvalitetsökning över hela linjen. Alla har blivit skickligare, och det är numera sällsynt att se en dålig årgång när det gäller kvalitet – även om vissa förstås är mer exceptionella än andra.

Bourgogne är världens högborg för fine wine, och regionens rykte spiller över på alla vinmakare som har utrymme att förverkliga sina visioner. Framtidens Bourgogne är säkrad – och kanske mer spännande än någonsin.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt