Artiklar - RareWine Academy

Tenuta San Guido & Sassicaia revolutionerade ett helt vindistrikt

Under kriget tog en italienare som även var frankofil med sig Bordeaux till Toscana och skapade ett vin för eget bruk. Vinet blev en global succé. Läs historien om Sassicaia.

”We are all children of Sassicaia […] “It is the inspiration for all Italian wine — past, present and future.”

Michele Satta (Michele Satta Winery) sa ovanstående till Monica Larner på Wine Advocate, och det är ett uttalande som Larner inte har kunnat släppa. Sassicaia är ett vin vars namn klingar djupare, högre och mer rikt på kvalitet än namnet på huset bakom det. Husets namn är faktiskt Tenuta San Guido, men det är vinet Sassicaia som på ett djärvt sätt har revolutionerat ett helt vinland.

Historien om Tenuta San Guido och Sassicaia är historien om pionjäranda och ett orubbligt engagemang för kvalitet. Det är historien om en frankofil som förfördes av Bordeaux och var tvungen att skapa sitt eget Bordeaux-vin på italiensk mark - det som skulle bli en legendarisk Cabernet-blend.

Tenuta San Guido: Början till storhet

Mario Incisa della Rocchetta föddes i Rom 1889. Men hans passion för jordbruk ledde honom till jordbruksfakulteten i Pisa. En annan passion skulle dock visa sig vara lika - om inte mer - ödesdiger och avgörande för Marios framtid: Italiens framtid. Förutom sin passion för jordbruk hade Mario också en passion för hästar, så han tog med sig sin älskade häst till Pisa och började besöka den lokala fullblodshästgruppen.

Det var i denna grupp som han träffade Clarice della Gherardesca, som han gifte sig med 1930. Paret bestämde sig för att flytta tillbaka till Rom för att uppfylla en gemensam dröm om att föda upp tävlingshästar. Men i början av 1940-talet ärvde Clarice en fastighet i Bolgheri som hade funnits i familjen i mer än 1200 år, och paret beslutade att flytta tillbaka till Toscana för att förvalta den fastighet som var uppkallad efter Clarices förfader Guido della Gherardesca, därav fastighetens namn: Tenuta San Guido. Och så föddes början till storhet.

Treenigheten mellan vilda djur, stuteri och vinframställning på Tenuta San Guido

Även om Tenuta San Guido är mest känt för sin exceptionella och rättmätiga vin-ikon, Sassicaia, är det omöjligt att berätta historien om huset utan att också ge röst åt både hästar och vilda djur.

Federico Tesio och Ribot var två avgörande faktorer för Tenuta San Guidos nuvarande status som ett världsberömt stuteri. Frederico Tesio var en italiensk uppfödare av fullblodshästar och är idag erkänd som ett unikt geni inom avelsvärlden - och faktiskt den största individen i den italienska galoppsportens historia. År 1932 träffades Tesio, Clarice och Mario och det dröjde inte länge förrän de blev affärspartners - och de började leta efter den perfekta hästen, som de hittade.

Hästens namn var "Ribot" och den är fortfarande ihågkommen som en av de starkaste hästarna i världen. När Clarice och Mario tog över Tenuta San Guido skapade de också egendomen Razza Dormello Olgiata, där "Ribot" och andra hästar tränades till stordåd. Egendomen finns kvar än idag och rymmer mer än 100 hästar. Och även om glansdagarna har bleknat är stuteriet fortfarande i högsta grad en del av Tenuta San Guido, även om vinet har fått mest uppmärksamhet. 

Förutom att Mario var en hängiven hästentusiast hade han också en förkärlek för flyttfåglar, så det var naturligt för paret att 1959 avsätta en del av sin egendom till ett viltreservat. Padule di Bolgheri var namnet, och senare erkändes det formellt av Världsnaturfonden (WWF). År 1965 fick reservatet besök av prins Phillip, och samma år blev Mario ordförande för WWF, där han stannade fram till sin död 1983.

Den dominerande arten är dock Sassicaia.

800x600-sassicaia.jpg

Sassicaia: Ett ambitiöst hobbyprojekt skapade världshistoria

Även om Mario Incisa della Rocchettas huvudsakliga fokus i början av 1940-talet låg på hästar, gav förvärvet av Tenuta San Guido honom möjlighet att ägna sig åt ett avancerat hobbyprojekt. Mario var också en frankofil och vinälskare, men eftersom världen befann sig mitt i ett allt uppslukande krig var det inte lätt att få Bourdeaux-viner till Toscana. Så han var tvungen att göra dem själv.

Som ett resultat började han 1942 odla Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc på ett något oförlåtligt stenigt skifte på Tenuta San Guido. Han döpte vinet till Sassicaia efter det italienska ordet "sasso", som betyder sten - just för att cementera vinets ursprung - på den steniga terroiren, som på vissa sätt matchar Bordeaux. Liksom många andra på den tiden var vinet endast avsett för personlig konsumtion, så Sassicaia förblev inom husets väggar i många år. Men det som började som ett enkelt och charmigt experiment skulle visa sig vara det första fröet till en global framgång.

Tenuta San Guido för in italienskt vin i den moderna tidsåldern

Medan Mario och Clarice bodde i Rom för att uppfylla sin hästdröm föddes deras son Nicolò 1936 och 1942 flyttade han naturligtvis med familjen till Bolgheri. Han växte upp som en viktig person i sina föräldrars vinäventyr, och även om han inte studerade jordbruk som sin far, utan istället tog examen från universitetet i Genève med en kandidatexamen i ekonomi, blev han en stor del av familjeföretaget.

Sida vid sida med Mario drev Nicolò Tenuta San Guido som världen känner till gården idag. Och det var Nicolò som lyckades övertala sin far att distribuera Sassicaia utanför husets fyra väggar. Mario hade varit tveksam till att släppa Sassicaia eftersom större delen av Italien fortfarande var konservativt i sina vinpreferenser. Men med åren insåg Mario att vinet bara blev bättre med åren, och därför släpptes den första årgången av Sassicaia 1968, tillsammans med årgång 1972.

Gynnsamt släktskap med familjen Antinori

I Sassicaias historia ingår en gynnsam relation till den berömda italienska familjen Antinori, som var (och fortfarande är) fast etablerad som en av världens ledande vinproducenter. Därför var det ett självklart val att ta kontakt med Antinori och delta i deras kommersiella nätverk när Sassicaia skulle marknadsföras.

Faktum är att Antinoris oenolog Giacomo Tachis, kom till Tenuta San Guido och inledde sitt samarbete med Nicolò. Tachis gjorde förbättringar, även om han höll med om det okonventionella valet av Cabernet. Giacomo Tachis sänkte druvskörden och ersatte sedan de gamla stora slavonska faten med Bordeaux-inspirerade "barriques", vilket visade sig påverka hela området. I Italien var det (och är fortfarande) vanligt att använda 10 000-litersfat. De små barriquefaten i Bordeaux är vanligtvis bara 225 liter, så vinet absorberar mer smak från fatet än de italienska.  Endast 3.000 flaskor släpptes i den första årgången och årgångarna 1969 + 1973 producerades inte. Men samarbetet visade sig vara givande för båda parter, och det som världen senare skulle komma att känna som den första Supertoscan presenterades för världen.

Tenuta San Guido (Image: https://www.tenutasanguido.com) Tenuta San Guido (Image: https://www.tenutasanguido.com)

Sassicaia satte Italien på världskartan

Ja, det är sant att Sassicaia inte tilltalade de konservativa italienska konsumenterna. Men det var inget stort hinder för Sassicaia att se till att Bolgheri snart skulle vara på allas läppar. I en Decanter-blindprovning i London 1978 (som genomfördes av några av världens ledande vinprovare vid den tiden: Clive Coates, Hugh Johnson och Serena Sutcliffe), gav 1972 Sassicaia sina konkurrenter en välförtjänt match. Det bedömdes vara det bästa av 33 viner från 11 olika länder. Och man drog till och med paralleller till en provning i Paris några år tidigare, där kaliforniska viner vann över viner från Bordeaux.

De som tidigare inte brytt sig så mycket om den toskanska avvikaren började nu med intresse blicka mot Tenuta San Guido och Sassicaia.

100 Parker-poäng för Sassicaia & Ingen återvändå

Provningen ovan satte Sassicaia i rampljuset, men det mest avgörande ögonblicket kom några år senare när Robert Parker, världens mest hyllade vinkritiker, gav magiska 100 poäng till 1985 års Sassicaia - och till och med beskrev det som "utomjordiskt". Senare beskrev Robert Parker till och med samma vin som en av höjdpunkterna i sin 40-åriga karriär: "Utan tvekan en av de mest övertygande och dramatiska Cabernet Sauvignons jag någonsin har smakat". Att få ett godkännande från en av de mest inflytelserika vinkritikerna genom tiderna cementerade Sassicaias plats i den absoluta toppen. Det var också första gången i historien som en av världens främsta kritiker belönade ett italienskproducerat vin med perfekta 100 poäng.

Tenuta San Guido lutade sig inte tillbaka trots de 100 poängen. Tenuta San Guido fortsatte envist sin vinframställning med målet perfektion, och sedan årgång 1985 har det gett fantastiska poäng. År 2018 utnämnde Wine Spectator 2015 Sassicaia till det bästa vinet i världen. Årgång 2016 och 2021 får också 100 poäng och sätter verkligen eld på dagens Toscana.

Sassicaia var "Vino Da Tavola": Enkelt bordsvin med världsomspännande framgång

Det var inget fel i sig att använda Cabernet Sauvignon i stället för den mer traditionella druvan Sangiovese. Men genom att avvika från normen uppfyllde Tenuta San Guido inte kvalitetskraven för vinproduktion i området. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) är den högsta beteckningen för italienska viner, medan (DOC) har mindre strikta riktlinjer. Paradoxalt nog innebar detta att Sassicaia inte uppfyllde kraven för vinproduktion i området och inte kunde klassificeras som en DOCG eller ens en DOC.

Eftersom Sassicaia inte passade in i ovanstående klassificeringar märktes det som ett så kallat "Vino da Tavola", vilket syftar på att det är ett enkelt bordsvin. På den tiden var det inte tillåtet att blanda internationella druvsorter med den lokala Sangiovese-druvan. Så ett enkelt bordsvin blev en global succé, och särskilt amerikanerna älskade den nya termen och döpte det till Super Tuscan.

Men inte ens det traditionella Italien kunde ignorera Sassicaias popularitet, och det var oförsvarligt att ett av de mest populära och dyra italienska vinerna inte hörde hemma i den finaste kategorin. Så 1994 fick Sassicaia sin alldeles egna DOC-klassificering.

Sassicaia tog första steget för Super Tuscans

Begreppet "Super Tuscan" är välkänt över hela världen idag, och det bästa sättet att definiera en Super Tuscan är att använda internationella druvsorter - och naturligtvis måste vinet komma från Toscana. Och även om blandning av druvsorter är vanligt idag, var det långt ifrån fallet innan Sassicaia tog det första steget, vilket gav dem titeln som världens första och ursprungliga Super Tuscan, även om flera andra producenter också experimenterade med normerna under samma period. 

Familjen Antinori var naturligtvis några av de första att smaka den banbrytande Sassicaia medan den fortfarande bara var avsedd för familj och vänner. Och medan Mario förfinade Sassicaia arbetade Antinori och Tachis parallellt med den nu ikoniska Tignanello, som liksom Sassicaia också gick emot konventionerna och lagrades i franska barriques. Den första Tignanello släpptes 1971 och den ställde Chianti på huvudet. Antinori hade dock ett annat knep i rockärmen och 1978 föddes ytterligare en Super Tuscan i form av Solaia.

De tre ovanstående vinerna karaktäriseras alla som ursprungliga Supertuscans, och de två sista, av totalt 5, härstammar faktiskt från familjen. Marios brorson Lodovico Antinori presenterade sin Ornellaia 1985, följt av den nu extremt eftertraktade Masseto. Sassicaia satte alltså det första supertoscanska fotavtrycket, som sedan följdes av Tignanello, Ornellaia, Solaia och Masseto: de fem ursprungliga supertoscanerna.

Och även om dessa originalviner var märkta "bordsviner" stod det snart klart att de var överlägsna många av sina traditionella toskanska konkurrenter.

Sassicaia - Global kändis och måltavla för varumärkesförfalskning

Det råder ingen tvekan om att Sassicaia är ett av de mest eftertraktade vinerna i världen idag. Och det finns inget som tyder på att detta faktum kommer att förändras inom en snar framtid. Därför var det märkligt att en hel låda med Sassicaia hittades övergiven vid sidan av en italiensk väg. Detta ledde till en årslång sökning som slutade med att Guardia di Finanza (det italienska ekonomi- och finansministeriets verkställighetsarm) gjorde ett gripande i ett varuhus nära Milano 2020. Ett lager som under gripandet användes för att förfalska 1 100 sexdelade lådor med Sassicaia med ett marknadsvärde som av myndigheterna uppskattades till 2 miljoner euro.

Två personer greps i lagerlokalen, men totalt greps 11 personer - alla inblandade i förfalskningsringen som hade förgreningar till flera platser. Gripandet gjorde det också möjligt att avbryta en leverans av en beställning på 41 lådor 2015 Sassicaia. En låda som var packad och klar för leverans. Baserat på avlyssning av kunder i Sydkorea, Kina och Ryssland kunde utredarna också dra slutsatsen att förfalskarna hade ett upplägg för att sälja 700 lådor falskt vin per månad. Lyckligtvis blev detta inte verklighet.

Lyxvin är utsatt för förfalskning, och på Tenuta San Guido har man vidtagit försiktighetsåtgärder och använt system för att förhindra förfalskning på flaskorna. Det gör att de omedelbart kan känna igen förfalskningar - och det var också en nödvändighet i det här fallet.

2021 Guidalberto 2021 Guidalberto

Senaste tillskotten: Guidalberto och Le Difese

Sassicaia  ”still going strong”, och bara tiden kan utvisa när resan kommer att sluta - och om den kommer att sluta överhuvudtaget. Och med en sådan segerviss ledare kan det vara svårt att introducera ett nytt vin. Men det hände när både 2000 Guidalberto och 2002 Le Difese släpptes från Tenuta San Guido.

Guidalberto är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot, och var ursprungligen tänkt att vara ett vin som både var betydligt mer prisvärt och tänkt att vara ett betydligt mer lättillgängligt vin än Sassicaia. Tenuta San Guido ville skapa ett vin för en mycket bredare publik. Två decennier senare är den ursprungliga idén fortfarande verklighet - även om de senaste provningarna av de första årgångarna har visat att Guidalberto också har en förvånansvärt god förmåga att åldras. Dessutom kommer arbetet med en ny vingård tillägnad Guidalberto att inledas 2023, och den förväntas vara i drift 2025/26. Detta för att helt separera Guidalberto från Sassicaia.

Le Difese är det senaste tillskottet till Tenuta San Guido. Det har fått sitt namn från vildsvinets tänder, som också finns avbildade på etiketten. Det är ett vin gjort på en blandning av Cabernet Sauvignon och Sangiovese, och om det säger Carlo Paoli, San Guidos General Manager:

_“A soft and young wine that also welcomes the selection of the masses of Sassicaia and Guialberto. The simple and non-invasive structure, makes it enjoyable from the first moments in the glass.”

Tredje generationen höjer Sassicaia-fanan

Idag är Nicolò Incisa della Rocchetta hedersordförande för Tenuta San Guido, medan den tredje generationen i familjen med fem kusiner nu har tagit över uppgiften att säkert, försiktigt och professionellt föra arvet från Tenuta San Guido vidare.

Donna Priscilla Incisa della Rocchetta är dotter till Nicolò och ansvarar för externa relationer. Hon reser runt i världen för att representera ett av de mest framstående namnen i Italien, och hennes yttersta uppgift är att förmedla egendomens okrossbara band mellan familj och företag.

"Tenuta San Guido for me is a cultural and natural heritage, to be preserved and handed down to future generations. Here it feels like time has never passed but nothing is still, everything is alive" - Priscilla Incisa

Tenuta San Guido är i trygga familjehänder.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt