Investeringstips - Italien - 23. april 2024

Historisk: Nya Ornellaia Är Den Bästa I Husets Historia

Ornellaia är synonymt med italiensk excellens och står som en av de fem ursprungliga Supertoscanarna. Nu kan du investera i det bästa hittills.

Vad är Ornellaia?

Ornellaia, en vingård som ligger i hjärtat av Bolgheri, Toscana, har länge varit synonymt med excellens när det gäller fina viner - särskilt när det gäller flaggskeppsvinet, Ornellaia Bolgheri Superiore.

Ornellaia grundades 1981 av Marchese Lodovico Antinori och har sedan sin första årgång 1985 sakta men säkert tagit plats på världens mest prestigefyllda vinscen som ett av de mest kända och erkända italienska vinerna. Vingården är idealiskt belägen i kustnära Bolgheri, där Tyrrenska havets kylande effekt skapar ett mikroklimat som är idealiskt för odling av Bordeaux-druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc - huvudkomponenterna i Ornellaia Bolgheri Superiore.

Ornellaia skapades med ambitionen att göra stora Bordeaux-inspirerade viner och därmed bryta de rådande normerna och dogmerna i italiensk vinproduktion och skapa en ny standard för lyxviner. De nya normerna, eller bristen på sådana, kallades "supertoscanare" och Ornellaia anses idag vara en av de fem ursprungliga supertoscanarna* - och supertoscanarna har varit en viktig faktor för att föra italienskt vin dit det är idag.

Ornellaia Bolgheri Superiore är ett förkroppsligande av den unika terroir som omger gården. Vinets utveckling genomgår en noggrant övervakad process, från handplockning av druvor till det noggranna urvalet före vinifiering. Lagringen sker på franska ekfat, vilket tillför komplexitet och djup samtidigt som man bibehåller en balans mellan druvornas ursprungliga karaktär och fatets inflytande.

Ornellaia Bolgheri Superiore är alltså mer än bara ett vin; det är ett arv och ett bevis på italienskt hantverk och innovation. För vinälskare representerar varje flaska en del av historien om hur en grupp visionära vinmakare kunde omdefiniera hela den italienska vinscenen och skapa en nu världsberömd och eftertraktad kategori i supertoscanarna.

*I sällskap med Sassicaia, Masseto, Tignanello och Solaia

2021 Ornellaia: Den Bästa Någonsin

Möjligheten att investera i Ornellaia är inte ny här, men det är en sällsynt besökare - vårt senaste investeringstips om Ornellaia var faktiskt på årgång 2019 år 2022, då det var den högaktuella årgången.

Nu har årgång 2021 släppts och med kritikernas betyg publicerade är det tydligt att Ornellaia har släppt ett mästerverk.

"The 2021 Ornellaia captures all the magic of this sensational vintage on the Tuscan coast"

- Antonio Galloni, Vinous

Med 99 poäng från Vinous har den mest specialiserade italienska kritikern, Antonio Galloni, öppnat en hittills outforskad terräng med höga poäng för Ornellaia. Det närmaste Vinous har kommit detta betyg är bara en gång, då årgång 2015 fick 98 poäng.

Wine Advocate är mer återhållsam och ger "bara" årgång 2021 96 poäng. Wine Advocates högsta betyg är 98 poäng, som bara har getts en gång, till referensårgång 2016.

James Suckling, den vanliga tredje komponenten i vår objektiva metodik när det gäller italienska viner, är lika imponerad som Vinous. Suckling belönar årgång 2021 med 99 poäng, vilket också är det högsta betyg som en Ornellaia någonsin har fått här. Återigen är det bara referensårgångarna som 2015 och 2016, med 98 poäng, som närmar sig 2021 års nivå.

Om vi tar genomsnittet av dessa tre poäng hamnar vi på 98,0 poäng, och endast superårgången 2016 kommer i närheten av med en genomsnittlig poäng på 97,3 poäng.

Domen är med andra ord tydlig: sedan den första årgången Ornellaia (1985) har det aldrig presenterats en bättre Ornellaia på marknaden än den nya årgången 2021.

2021-Ornellaia-800x800.png

2016 års Ornellaia har gett en solid avkastning - årgång 2016 är bättre...

Under de senaste åren har marknaden visat sig vara mer benägen att betala ett högre pris för Ornellaia i de stora årgångarna än att få rabatt på en andraårgång, vilket innebär att den bästa avkastningen har varit bland de bästa årgångarna.

Om vi tittar på årgång 2016, som är den bäst rankade Ornellaia om vi bortser från årgång 2021, kan vi få en indikation på vad som väntar.

Sedan lanseringen av Ornellaia 2016 ungefär samtidigt 2019 har det genomsnittliga utropspriset på wine-searcher.com-plattformen ökat med 57 %. Detta innebär en genomsnittlig årlig ökning på 9,4 %.

Visserligen är detta en stensäker avkastning som överstiger vad du kan förvänta dig av till exempel aktiemarknaden. Men det spännande är att 2016 års Ornellaia fortfarande är ett "nytt" och ungt vin - med andra ord, även om tillgängligheten (baserat på antalet erbjudanden på wine-searcher.com) har sjunkit med över 61 % sedan toppen våren 2020 finns det fortfarande kvantiteter tillgängliga på marknaden. Samtidigt har vi att göra med ett ungt vin som enligt Vinous inte kommer att gå in i sitt drickfönster förrän 2027. Med andra ord, enligt wine-searcher.com, har priset på 2016 Ornellaia ökat med mer än 9% per år innan det verkligen har blivit spännande.

I detta perspektiv bör du komma ihåg ovanstående om att 2021 års Ornellaia överträffar årgång 2016. Det ger några riktigt intressanta framtidsutsikter.

Ett Paradigmskifte

Om du är en vinälskare är du förmodligen bekant med njutningen av en god flaska Bordeaux-vin, men också att dessa viner behöver några år för att avslöja vad som har fört Bordeaux till sin storhet. De Bordeaux-inspirerade blandningarna av supertoscanare har till sin natur varit desamma, med unga viner som inte är lika tillgängliga i sin karaktär som den moderna vindrickaren i allt högre grad föredrar.

Och vi behöver inte gå tillbaka många år innan det bara var så det var. Men under de senaste åren har stora kritiker rapporterat om ett skifte mot mer lättillgängliga viner som tidigare är drickbara för en större massa vinälskare.

Relevant för detta fall skriver Vinous i sin recension av 2021 års Ornellaia: "There was a time not too long ago when young wines here (Tuscany) needed years in bottle to drink well. That's not the case with the 2021"

Detta betyder dock inte på något sätt att 2021 Ornellaia är mindre värd att investera eller mindre värd att spara, tvärtom. Vinous uppskattar att 2021 Ornellaia har ett optimalt drickfönster från 2027 till 2051. Det innebär att den fortfarande har en lång livscykel framför sig, samtidigt som tiden från nu tills den blir riktigt intressant är kortare än vad vi har varit vana vid – något som förmodligen kan påskynda den utveckling vi har sett med årgång 2016.

RareWine Invests Analys

De stora italienska vinerna har kommit till den fina vinscenen för att stanna, och även om det inte är troligt att vi kommer att se dem ta över Bordeaux-kategorin inom en snar framtid, är det tydligt att de skickliga italienska producenterna inte har några planer på att hålla tillbaka.

Trots en relativt kort historik med den första årgången från 1985 är Ornellaia en italiensk klenod med permanent hemvist i segmentet för italienska lyxviner, som främst drivs av vinets höga kvalitet och predikatet som en av de ursprungliga supertoscanarna.

Nu har du för första gången på anmärkningsvärt länge möjlighet att investera i en ny Ornellaia-utgåva här, och en utgåva som överträffar allt vi har sett tidigare och som utan tvekan kommer att bli en historisk referensårgång som kan användas som måttstock för andra Ornellaias i framtiden.

Tycker du dessutom att potentialen i de stora italienska vinerna är intressant är 2021 Ornellaia ett självklart investeringscase för dig, där du har möjlighet att komma in tidigt och vara med på hela resan.

Investera i 2021 Ornellaia

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2021Ornellaia750OWC6€175
*Alla priser är i EUR exklusive tull, punktskatter och moms vid leverans till tullager genom Nordic Freeport. Vinerna säljs endast i fulla lådor om inget annat anges, och priset är per flaska. Ett minimiköp gäller - kontakta oss för det specifika minimiköpet för detta alternativ. Förutsätter portfölj hos RareWine Invest. Priset på dessa viner kan ha ändrats sedan publiceringen av denna artikel. Reservation för felskrivningar

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt