Investeringstips - Champagne - 7. februari 2023

Starkt Rosé Case: 2004 Dom Pérignon Rosé är tillgänglig för investering

Detta är en av husets bästa roséutgåvor. Här får du möjlighet att investera i Luminous-utgåvan utan extra kostnad.

 "I den här provningen är 2004 Rosé särskilt fin. Jag föreställer mig att den kommer att belöna läsare som har turen att äga den med flera decennier av exceptionell drickbarhet. Med ett ord: sublim."

- Antonio Galloni, Vinous

Detta är första gången RareWine Invest kan erbjuda Dom Pérignon Rosé i stor utsträckning för investeringar. Sannerligen är det en klassiskt case: eftertraktat champagnehus, höga poäng och fin historisk avkastning. Lägg därtill det faktum att förhållandet mellan utbud och efterfrågan i Champagne inte stämmer - inte till vinromantikens fördel - utan till vininvesterarens.

2004 Dom Pérignon Luminous Rosé är tillgänglig för investering. Läs mer om potentialen nedan.

Dom Pérignon: Världens Champagne

Få skulle ha förutsett att en benediktinermunk skulle lägga grunden till ett av världens bästa champagnehus. Men så blev det, och munken som fick allt att hända hette Dom Pierre Pérignon. Han revolutionerade sättet att göra champagne och dagens champagnedrickare har mycket att tacka honom för.

Odiskutabel kvalitet drar till sig global uppmärksamhet. Odiskutabel kvalitet lockar också investerare. Odiskutabel kvalitet har också lockat LVMH-koncernen, som i dag äger Dom Pérignon. LVMH har sett potentialen hos champagnehuset och har lagt till distributions- och marknadsföringsmuskler.

Husets prestigecuvée dök först upp på marknaden 1936 med årgång 1921. Deras första Dom Pérignon Rosé var årgången 1959. Den producerades på begäran av shahen av Iran, som firade det persiska imperiets 2 500-årsjubileum 1971. På Dom Pérignon såg man uppenbarligen ingen anledning att ändra ett vinnande recept. Sedan dess har fler roséårgångar lagts till, även om endast 25 årgångar har släppts.

Dom Pérignon är ett supermärke med extremt högt erkännande och årgångschampagner med kvalitet och inneboende efterfrågan som gemensamma nämnare.

Notera: Detta är en vanlig Dom Pérignon Luminous. Bara för att illustrera hur ljuset ser ut i en Luminous-utgåva. I roséutgåvan är ljuset rosa..  Notera: Detta är en vanlig Dom Pérignon Luminous. Bara för att illustrera hur ljuset ser ut i en Luminous-utgåva. I roséutgåvan är ljuset rosa..

Luminous - Specialutgåva I Sällsynt Liten Upplaga

År 2017 var mer än 80 % av den globala produktionen av mousserande vin vit, men endast 15 % var rosé och cirka 2 % var mousserande rödvin. Italien är dominerande när det gäller produktion av mousserande vin. Om man subtraherar andelen italienska mousserande viner och de övriga franska rosévinerna uppskattas den totala produktionen av roséchampagne vara ytterst begränsad.

Endast Dom Pérignon själv vet hur många flaskor man producerar per årgång. Men om man tar hänsyn till ovanstående är kvantiteterna av deras roséutgåvor sparsamma. Lägg därtill att det i det här fallet är deras specialutgåva 2004 Rosé Luminous som kan lysa i mörkret. Det finns en liten strömbrytare i botten av flaskan som när den tänds får den ikoniska Dom Pérignon-etiketten att lysa upp. Exakt samma vin som 2004 Dom Pérignon Rosé - bara mer extravagant.

Det är tveksamt att Dom Pérignon skulle välja att pryda antingen majoriteten eller hälften av sina roséutgåvor med LED-lampor, vilket i slutändan måste innebära att Luminous är mindre tillgänglig än den redan speciella roséutgåvan.

Luminous är en mer specialiserad produkt som av samma anledning normalt kostar lite mer - 5-10 % mer. Men du får den här just nu utan extra kostnad. Den billigaste 2004 Dom Pérignon Rosé på wine-searcher.com kostar faktiskt 371 euro* just nu. Vi har shoppat hårt och kan erbjuda dig Luminous-versionen för € 350*.

Lägg därtill att det på wine-searcher.com just nu bara finns ett erbjudande på 2004 Dom Pérignon Luminous Rosé i hela lådor. Priset är skandalöst, men faktum är att det är det enda erbjudandet som finns just nu.

*Exklusive tull, skatt och moms

Om stjärnor kunde drickas

När Dom Pierre Pérignon drack sin allra första champagne ska han ha sagt: "Jag dricker stjärnor". Mycket tyder på att huset alltid strävar efter att skapa champagne som smakar stjärnor. I alla fall garanterar de höga betyg från världens mest inflytelserika kritiker. Även här placerar sig 2004 års Dom Pérignon Rosé i den spännande änden av hierarkin.Årgångarna 2008 och 2002 är två referensårgångar i Champagne, och Richard Juhlin bedömer därför årgång 2004 som likvärdig med dessa. Dom Pérignon Rosé 2004 är alltså bland de allra bästa. Med ett ord: sublim. 

AVG-poäng över poäng från Richard Juhlin, Vinous och Wine Advocate. Observera: årgångar före 1982 ingår inte eftersom de endast betygsatts av Richard Juhlin. AVG-poäng över poäng från Richard Juhlin, Vinous och Wine Advocate. Observera: årgångar före 1982 ingår inte eftersom de endast betygsatts av Richard Juhlin.

Klädd För Nattklubb Och en fin Rosé-avkastning

Kvalitetsmässigt är det ingen skillnad mellan Dom Pérignon Rosé och Dom Pérignon Luminous Rosé. De är samma vin, även om det ena är klädd för nattklubbar och andra festliga tillfällen. Detta är något som särskilt tilltalar den festälskande allmänheten. 

RareWine Invest har flera årgångar av Dom Pérignon rosé under förvaltning. De årgångar* som har förvaltats av RareWine Invest i 1,5 år har gett en genomsnittlig avkastning på 40 %.

Lägg därtill att 2004 års Dom Pérignon Luminous Rosé har gett en avkastning på 44 % sedan juli 2021.

*Årgångarna 2006, 2005, 2003, 2002, 2006 Luminous, 2005 Luminous och 2004 Luminous.

Varför investera i Champagne?

På RareWine Invest har vi nyligen tittat på Champagne och analysen är särskilt relevant nu när Champagne är på agendan, men också relevant i en värld som är ekonomiskt osäker.

För det första rapporteras försäljningen av champagne öka under det första halvåret 2022 jämfört med föregående år, och Champagnekommittén väntas tillkännage rekordförsäljning för 2022. Den massiva efterfrågan har till och med lett till att Moët fått slut på champagne.

Lägg därtill att efterfråga- och utbudssvårigheter 2022 har lett till att Champagnekommittén har höjt den tillåtna skörden för 2022 - utmaningen är helt enkelt att de stora champagnerna lagras i tio år, så det kommer att dröja länge innan detta får någon verklig effekt.

Dessutom förväntas de kinesiska välbärgade, västerländskt orienterade millennials och generation Z fördubbla storleken på vinmarknaden i Kina i synnerhet fram till 2026 - ett Kina som för övrigt förväntas bli världens största marknad för lyxprodukter fram till 2025.

Med andra ord stämmer inte alls utbud och efterfrågan på champagne överens. Inte nu och inte heller i framtiden - något som Champagneinvesteraren kan dra nytta av.

Läs hela analysen här: Analys: Utsikterna I Champagne - Kommer Korken Att Spricka I Framtiden?

Rarewine Invests Analys

Dom Pérignon har flera gånger varit tillgänglig för investeringar via RareWine Invest. Varje gång har det funnits en stor efterfrågan på de tillgängliga kvantiteterna. Detta beror naturligtvis på att Dom Pérignon mycket väl kan vara världens starkaste champagnemärke, samtidigt som den utmärkande sköldformade etiketten har garanterat både stabil och solid avkastning genom åren.

Dom Pérignon rosé finns tillgänglig för investering, och precis som med husets champagne brut - tror vi på den här också. Vid lanseringen är rosé redan mer sällsynt än vanlig champagne. Denna Luminous rosé är ännu lite mer speciell... 

2004 års Dom Pérignon Luminous Rosé är bland husets bästa, och den historiska avkastningen visar bara att Dom Pérignon rosé också är efterfrågad. LVMH-koncernen har lyckats utmärkt med sin marknadsföringsuppgift, vilket är anledningen till att Dom Pérignon nu är mer än världsberömd - och den här hör hemma hos alla lyxklubbar världen över.

Är det någon som tycker att de ljusa versionerna är vulgära? Förmodligen. Men sanningen är snarare att Luminous inkluderar mer än den utesluter. Det finns trots allt inte mycket ljus i en flaska Krug eller Cristal, och om du huvudsakligen bara är intresserad av innehållet är det bra att det är samma som i versionen utan ljus.

Men i slutändan handlar det här främst om huruvida du tror på världens kanske starkaste champagnemärken, och huruvida du tror på framtiden för champagneinvesteringar överlag. Det här fodralet är bara kryddat med rosé-dimensionen och fräcka LED-lampor som man normalt måste betala extra för...

Investera i 2004 Dom Pérignon Luminous Rosé

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2004Dom Pérignon Luminous Rosé750OC3€ 350
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt