Investeringstips - Champagne - 11. juli 2023

Nyheter - 2013 Dom Pérignon | Världens Mest Kändavin

Kommer den globala uppvärmningen att påverka framtidens champagnekvalitet? Det vet vi inte än, men vi vet att Dom Pérignons nuvarande kvalitet är odiskutabel.

”The aroma composition could not have been anything else. This unique style is perhaps what impresses most in the world's most famous wine […] I will store my bottles for a really long time as I believe in a linear and beautiful storage development. 2013 Dom Pérignon is restrained beautifully and minimalistic clean as a Japanese garden in spring.” - Richard Juhlin

Kanske är Richard Juhlin färgad av sitt expertområde när han utnämner en Champagne till världens mest kända vin. Men många av världens vinkännare skulle nog hålla med om det påståendet.

Dom Pérignon 2013 är just det vin som finns tillgängligt genom detta investeringstips. Förutom en stark varumärkespositionering backas den senaste utgåvan upp av bra betyg, bra historisk avkastning och, inte minst, en växande efterfrågan på världens bästa champagner.

2013 Dom Pérignon: Most Traded By Value YTD

Även om Juhlins påstående ovan aldrig kan bevisas slutgiltigt, ändrar det inte det faktum att Liv-ex i slutet av juni 2023 förklarade 2013 Dom Pérignon som det mest handlade vinet i värde för hela 2023. Dessutom presenterade de att Champagne-kategorin har stått för 12,7% av handeln i värde sedan början av året - den tredje största andelen av handeln på Liv-ex 2023 efter Bordeaux och Bourgogne - en andel som bara har ökat under de senaste åren.

Det finns en efterfrågan på Dom Pérignons senaste utgåva - och det finns en efterfrågan på Champagne.

Även om det nu finns en överhängande efterfrågan på Champagne, kan Kina spela en avgörande roll för den framtida efterfrågan på exklusiva bubblor:

"Enligt analys- och konsultföretaget GlobalData kommer marknaden för vin i Kina att nästan fördubblas fram till 2026. Enligt analysens prognos kommer marknaden att växa från 42 miljarder dollar 2021 till 72,2 miljarder dollar 2026, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxt på 11,5 %. Tillväxten väntas ledas av stilla vin, medan kategorin mousserande vin beräknas växa med 11,3 % i genomsnitt per år fram till 2026."

Ovanstående avsnitt är hämtat från vår marknadsanalys: Analys: Utsikterna I Champagne - Kommer Korken Att Spricka I Framtiden?

Dom-Perignon-800x800.jpg

Dom Pierre Pérignon - För Alltid En Ikon I Champagne

Munken Dom Pierre Pérignon uppfann inte Champagne, även om rykten om detta är svåra att stoppa. Däremot revolutionerade han många processer i tillverkningen av champagne - processer som används än idag. Det är kanske dessa prestationer som har gjort honom till en legend som förknippas med extravagans, perfektionism och lyx.

Champagnemunken bestämde sig för att arbeta med pinot noir i större skala än vad som tidigare hade gjorts. Han använde korkproppar för att försluta sina flaskor och redan vid skörden blandade han de olika druvorna för att öka vinets komplexitet.

År 1715 dog Dom Pierre Pérignon, men resultatet av hans champagnerevolution lever vidare - idag förvaltat av världens största lyxkonglomerat LVMH Group, som också ligger bakom Louis Vuitton, Hennesey, Dom Ruinart och Krug, för att nämna några.

Läs hela porträttet av Dom Pierre Pérignon i artikeln: Dom Perignon - Munken, Legenden & Vinet

Konsekvent Kvalitet Kännetecknar Munkens Rykte

Under detta årtusende har 11 årgångar av Dom Pérignon släppts, dessa rankas mellan 92 och 98 poäng av Richard Juhlin, Wine Advocate respektive Vinous. 2013 är den senaste utgåvan och den får 95 poäng av Richard Juhlin, 95 poäng av Wine Advocate och 94 poäng av Vinous. Detta ger den 94,7 poäng av de tre kritikerna, vilket placerar den stadigt i mitten av det kvalitetstunga fältet.

Det är värt att notera att i dessa 11 utgåvor har champagnegurun Richard Juhlin gett maximala 97 poäng till 2008 Dom Pérignon, som representerar en legendarisk årgång i Champagne - bara två poäng från 2013 års årgång.

diagram-SE.png (1)

Dom Pérignon: Hur Har Den Presterat

Dom Pérignon har ofta varit föremål för investeringar genom RareWine Invest av flera skäl. Först och främst har Dom Pérignon en inneboende stark varumärkespositionering. Dessutom har den levererat bra historisk avkastning över årgångarna.

Enligt Liv-ex har de senaste tio* årgångarna av Dom Pérignon som har funnits på marknaden i minst fem år gett en avkastning på i genomsnitt 72% under de senaste fem åren, vilket motsvarar 11,5% per år.

I det här fallet är det också uppenbart att överväga årgångar vars poäng motsvarar 2013 Dom Pérignon. Enligt wine-searcher.com har erbjudandepriserna för 2006 Dom Pérignon (95 AVG-poäng) och 2003 Dom Pérignon (94,7 AVG-poäng) utvecklats med +8% per år under de 8 respektive 10 åren med tillgängliga data.

Med andra ord lever Dom Pérignons historiska avkastning över årgångarna helt upp till den konsekventa kvalitet som genomsyrar champagnehuset.

*1996, 1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 och 2009

Attraktivt Ingångspris För 2013 Dom Pérignon

Ditt pris för 2013 Dom Pérignon är bara 175 €*. Om man jämför detta pris med det senaste RareWine-betyget för 2012 Dom Pérignon, ser priset på 2013 Dom Pérignon gynnsamt ut.

2012 är en fantastisk årgång i Champagne och 2012 Dom Pérignon rankas något högre än 2013 Dom Pérignon när det gäller kvalitet - priset är dock 210 €*, vilket är 20% mer än priset för 2013 Dom Pérignon. 2012 Dom Pérignon har bara funnits på marknaden i ett år mer än 2013 Dom Pérignon, den är fortfarande tillgänglig på marknaden. Som vi alla vet är det vanligtvis inte förrän kvantiteterna försvinner från marknaden som prisökningarna verkligen börjar inträffa.

På samma sätt värderades 2010 års Dom Pérignon, som kvalitetsmässigt rankas lägre än 2013 års, senast av RareWine till 180 €*. I det perspektivet framstår 175 €* för en ny utgåva av Dom Pérignon som synnerligen attraktivt.

*Pris per flaska, ex. tull, skatt och moms, i hela lådor och perfekt skick

Investera i Champagne: Varför?

Under de senaste åren har Champagne blivit en av de bästa investeringarna i vinkategorin. Till och med S&P 500 och guld har slagits av bubbelkategorin. Enligt Liv-ex berodde det stora intresset för Champagne på en obalans mellan pris och kvalitet, där den berömda årgången 2008 i Champagne kickstartade investeringsintresset, följt av stora årgångar som 2012, 2013 och 2014.

Liv-ex menar dessutom att klimatförändringarna också bidrar till de fortsatta investeringarna i Champagne, eftersom investerare och champagneälskare oroar sig för hur den globala uppvärmningen kommer att påverka kvaliteten på framtida årgångar.

Kvalitet är en sak. Kvantitet är en annan.

Den tillåtna skörden i Champagne från 2013 till 2021 års årgång har legat under den tillåtna nivån mellan 2007 och 2022 års årgångar - alltså, under flera år har du haft lägre skörd och därmed lägre lagernivåer än du har haft tidigare - men inte lägre efterfrågan. Tvärtom.

Som svar på detta beslutade Champagnekommittén att fastställa skördenivån för 2022 års årgång till 12 000 kg/ha, vilket är det högsta sedan 2008 (12 400 kg/ha). Men även om den tillåtna skörden har höjts kommer det att dröja många år innan marknaden kommer att märka av den ökade produktionen, eftersom bra årgångschampagne till sin natur har en lagringstid på 10 år.

Även om de stora champagnehusen tillåts öka sina skördar kommer den höga kvaliteten på deras världsrykte sannolikt inte att äventyras - varumärket Champagne är deras mest värdefulla tillgång, vilket är anledningen till att skördar och leveranser kontrolleras noggrant.

Rarewine Invests Analys

Dom Pérignon är populärt: Både enligt Liv-ex och enligt Richard Juhlin. Detta är ett unikt tillfälle att vara med från början på 2013 års Dom Pérignon - och till ett attraktivt pris. Dom Pérignon är en eftertraktad kändis vars föregångare har visat hur bra avkastning ser ut. Den framtida kvalitetsförsämringen på grund av klimatförändringarna är ännu inte ett faktum, men det är ett faktum att Dom Pérignons nuvarande kvalitet är obestridlig.

Framtiden för investeringar i Champagne ser särskilt intressant ut mot bakgrund av ovanstående. Det finns potential i att vara med från början i en champagneinvestering.

Investera i 2013 Dom Pérignon

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2013Dom Pérignon750OC6€ 175
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt