Investeringstips - Champagne - 27. juni 2023

Ny utgåva: 2014 Cristal Rosé nu tillgänglig till ett mycket attraktivt pris

2014 Cristal Rosé finns nu tillgänglig och enligt wine-searcher.com sparar du nu mer än 11% jämfört med världens billigaste flaskor

1974, 100 år efter att Cristal skapades, bestämde sig Roederers dåvarande president Jean-Caude Rouzaud för att skapa en roséversion av den mäktiga Cristal. För att lyckas med detta valde han Pinot Noir från gamla vinstockar på några av de bästa Grand Cru-fälten i Aÿ. Ambitionerna var utan tvekan höga och idag är Cristal Rosé en av de absolut bästa roséchampagnerna du kan lägga vantarna på - nu har årgång 2014 släppts och du kan vara med från start, till ett mycket attraktivt pris.

Rosé Champagne: Det bästa av två världar

Få saker är så extravaganta och prestigefyllda som Champagne, men om man ändå vill ge den ett extra snäpp av prestige, kvalitet och lyx kan man vända blicken mot de rosa dropparna i roséversionerna av Champagnerna. Roséchampagne är per definition mer arbets- och tidskrävande att producera, samtidigt som producenterna vanligtvis producerar betydligt mindre av de rosa versionerna än av de vita. Detta innebär i sig att priset på dessa är högre, men det är också mer regel än undantag att roséutgåvorna är av högre kvalitet.

Samtidigt verkar starka krafter vara på väg att byggas upp i Provence, som är rosévinets motsvarighet till det mousserande vinets motsvarighet i Champagne. Här finns bl.a. Chanel Group and LVMH bought up prestigious luxury manufacturers. Det gör man inte för skojs skull och skulle rosékategorin bli ännu mer populär bland vinälskare är det svårt att tänka sig att det inte också skulle spilla över på roséchampagnekategorin. Mer exklusivt än så här blir det inte - oavsett om vi jämför med vit champagne eller med vanlig rosé utan bubblor.

2014 Cristal Rosé 2014 Cristal Rosé

Finely Cut And Crystalline To The Core, The 2014 Is Laced With Striking Vibrancy

Så säger Antonio Galloni från Vinous om den nyaste Cristal Rosé på marknaden. Och faktum är att Vinous också är den enda av de viktigaste kritikerna som hittills har bedömt årgång 2014. 97+ poäng lyder domen, vilket i sig är ett imponerande betyg, men sett genom Vinous glasögon gör det varken till en svag eller stark årgång - men finns det svaga årgångar av Cristal Rosé? De är svåra att upptäcka. Se årgångar från detta årtusende plus några referensårgångar:

Cristal Rosé poäng RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Average

9,4% i genomsnittlig årlig avkastning fem år i rad

Vi har länge hävdat att champagnekategorin står inför en enorm uppsida när Asien utvecklar en smak för de bubbliga dropparna, samtidigt som vanlig rosé också förväntas växa. Men även om vi fortfarande tror att den stora potentialen ligger framför oss, har Louis Roederer med sin rosé prestigecuvée ändå levererat en solid avkastning om vi tittar bakåt. Enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex har de senaste 10 årgångarna av Cristal Rosé, som funnits på marknaden i minst fem år*, gett en genomsnittlig avkastning på 56,7% under de senaste fem åren. Det innebär med andra ord att de har gett 9,4% i genomsnittlig årlig avkastning fem år i rad.

*Årgång 1995, 1996, 1999, 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007 och 2009

Tålamod är en dygd som belönar dem som behärskar den

2014 har släppts ganska nyligen, vilket innebär att det för närvarande, i förhållande till Cristal Rosés natur, naturligtvis finns mycket tillgängligt på marknaden. Detta innebär att data från wine-searcher.com visar att antalet erbjudanden för just detta vin ökar. Detsamma gäller för årgång 2013, som har funnits på marknaden i ett år, men om vi tittar på årgångarna 2012 och 2009 är trenden den omvända. Antalet utrop för 2012 års Cristal Rosé har halverats sedan toppen för ca två år sedan, medan antalet utrop för 2009 års årgång har sjunkit med över 70% sedan toppen i oktober 2018. Det genomsnittliga utropspriset för dessa två har däremot stigit kraftigt under tiden, vilket innebär att det för årgång 2009 har stigit med 43% sedan toppen, medan det har ökat med 30% på årgång 2012 - och detta är fortfarande "nyare" årgångar där årgång 2009 enligt Wine Advocate bara precis har kommit in i sitt drickfönster.

Det innebär med andra ord att det här är en tålmodig investering, där vi historiskt sett upplever att priset ökar i takt med att utbudet minskar. Men varför inte bara köpa efter några år? Ju tidigare man köper, desto större chans finns det att köpa in sig till lägsta möjliga pris och skapa bästa möjliga utgångspunkt för sin investering.

Och här investerar du just nu med en rabatt på 11,1% jämfört med det billigaste priset på wine-searcher.com som just nu ligger på 450 €.

RareWine Invests analys

En ny årgång innebär möjligheter för dem som ser potentialen i att komma in tidigt och dra nytta av bästa möjliga utgångsläge - priset kommer förmodligen aldrig att bli så lågt som det är nu.

Louis Roederer är ett supermärke och deras prestigecuvée Cristal är i sig en historia om hög kvalitet och prestige - om den fortfarande behöver det där lilla extra finns det bara en sak att göra, och det är att välja Cristal Rosé.

Trots en solid historisk avkastning är det framtiden som är riktigt spännande - inte bara för Champagne-kategorin som helhet, utan också för rosé-kategorin - och i båda kategorierna blir det inte mer exklusivt än rosé-Champagne.

Trots att detta är en ny utgåva har vi lyckats få tag på ett litet parti till ett exceptionellt bra pris, vilket innebär att du sparar 50 Euro per flaska jämfört med världens billigaste pris på wine-searcher.com.

Med andra ord är detta din möjlighet att vara med från början och till ett särskilt attraktivt pris.

Investera i 2014 Cristal Rosé

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
20142014 Cristal Rosé750GB/OC3€ 400
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt