Investeringstips - Champagne - 21. oktober 2021

Ny utgåva: 2009 Dom Ruinart Millésime Blanc de Blancs har höga poäng och stöds av massiva marknadsföringsresurser

Legendarisk Champagne som kan investeras. Ny release av aldrig tidigare skådad Champagne hos RareWine Invest. Det kan vara givande att vara med från början.

"Redan en underbart generös och bra Dom Ruinart, tydligt relaterad till den legendariska årgången 1990"

- Richard Juhlin

Richard Juhlin är den absolut bästa champagnegurun och han är förtjust i 2009 Ruinart Millésime Blanc de Blancs som det här investeringstipset handlar om. Förutom att vara världens första Champagnehus är Ruinart också ett uttryck för kvalitet. Här har du en unik möjlighet att få fingrarna i investeringsvärda kvantiteter.

En munk före sin tid upptäckte vin med bubblor

År 1670, när benediktinermunken Dom Thierry Ruinart var 23 år gammal, lämnade han sitt hem i Champagne för att studera i klostret Saint-Germain-des-Prés i Paris. Ruinart var en utmärkt teolog och historiker. Dessutom var han var ödmjuk, visionär och arbetade hårt.

Under sin tid i Paris fick han insikt i världen utanför kyrkan och särskilt "vin med bubblor" var mycket populärt bland de unga aristokraterna i Paris.

Munkens moderna och välutvecklade affärssinne i kombination med mötet med de magiska bubblorna ledde 1729 till att Maison Ruinart grundades - världens allra första champagneproducerande företag. Det var Ruinarts brorson, Nicolas Ruinart, som tog till sig visionen och grundade Champagnehuset.

En draperiarbetare blev champagnemästare

Nicolas Ruinart var egentligen en draperiarbetare, men sex år efter att ha påbörjat champagneäventyret gav han upp sitt arbete med textilier för att helt och hållet koncentrera sig på sin champagneverksamhet. Detta skulle visa sig vara en bra prioritering, för tillväxten blev snabbt ett faktum. 170 flaskor såldes år 1730, 3 000 flaskor år 1731 och 36 000 flaskor år 1761 - något som dåtidens försäljnings- och marknadsföringskanaler ansåg vara en extrem tillväxt.

Framgången var uppenbar och år 1768 förvärvade Ruinart de tidigare Gallo-Romerska kalkbrotten under Reims stad. Kalkbrottet var urholkat till ett djup av 38 meter och därför perfekt för att förvara Ruinarts många flaskor. Här råder en stabil temperatur, perfekt luftfuktighet och absolut avsaknad av vibrationer.

2009 Dom Ruinart Millésime Blanc de Blancs 2009 Dom Ruinart Millésime Blanc de Blancs

Ruinarts själ består av chardonnay

Druvor från Côte des Blancs och Montagne de Reims utgör kärnan i cuvéerna från Ruinarts. Dom Ruinart NV Blanc de Blancs består av 100 % chardonnay från olika årgångar och 20–25 % av dessa är reservviner från de två föregående årgångarna.

Det här investeringstipset handlar om årgångschampagne baserad på druvor från enbart årgång 2009: 2009 Dom Ruinart Millésime Blanc de Blancs. Årgång 2009 markerar faktiskt 50-årsjubileet för Dom Ruinart Blanc de Blancs. Mellan årgångarna 1959 och 2009 producerades 26 årgångar.

Uppbackad av massiva marknadsföringskrafter

Ruinart var det första Champagnehuset, men idag är företaget inte längre familjeägt. På 1950-talet tog familjen emot ekonomiskt stöd från baron Pjilippe de Rotschild på grund av ekonomiska svårigheter och 1963 såldes det till Moët & Chandon, som senare blev en del av lyxkoncernen LVMH. 

Ruinart leds idag av Frederic Dufour, som har stor erfarenhet av champagne. Han har bland annat haft ledande befattningar på Moët & Chandon, Veuve Clicquot och Moët Hennessy och vet om någon hur man driver en lyxvinproducent.

LMVH Group står också bakom stora champagnemärken som Dom Pérignon och Krug. De har enorma produktions- och marknadsföringsresurser bakom sig. Detta betyder allt för både slutprodukten och varumärket. Det är naturligtvis till investerarens fördel att hela världen känner till Dom Ruinart.

Höga poäng understryker potentialen i 2009 Ruinart Blanc De Blancs

Det är dessa bråkdelar som skiljer världens mest hyllade vinrecensent åt när det gäller att ge poäng till Ruinart Blanc de Blancs. Både när det gäller årgång 2009 med ett betyg på 95,5 poäng över alla recensenter, men också om man ser till genomsnittet av de olika åren.

Generellt sett är nivån hög och årgång 2009 utmärker sig genom att champagnegurun Richard Juhlin har gett den 95 poäng, vilket inte har hänt sedan årgång 1998. De fina betygen understryker att Ruinarts Blanc de Blancs har ett berättigande bland de bästa champagnerna. 

I citatet högst upp i artikeln hänvisar Juhlin till den legendariska årgången 1990 av Ruinarts Blanc de Blancs. Juhlin är den enda av recensenterna nedan som har betygsatt årgång 1990, men han ger den 95 poäng. Om årgången 1990 är legendarisk i Juhlins ögon, vilket citatet i början av artikeln avslöjar - då är årgången 2009 detsamma.

ÅrgångWAJSVIRJAVG
20099595979595,5
20079594979495,0
20069695979495,5
20049495979495,0
200296-979495,7
199894-989595,7
1990---9595
WA: Wine Advocate, JS: James Suckling, VI: Vinous: RJ: Richard Juhlin

Mycket mindre kvantiteter än andra stora Champagnehus

Dom Ruinart producerar årligen cirka 1,7 miljoner flaskor Champagne. Det låter genast som mycket, men det är faktiskt inte mycket jämfört med till exempel Moët & Chandons Dom Pérignon, som producerar cirka 5 miljoner flaskor per år.

Ruinarts 1,7 miljoner flaskor omfattar också alla Champagner som inte är årgångar, Blanc de Blanc-årsschampagner, roséårgångar, rosé-årsschampagner som inte är årgångar och olika typer av Vinothéque. Detta innebär att Millésime Blanc de Blancs endast har en del av de 1,7 miljoner flaskorna - och detta i genomsnitt endast vartannat år.

Dessutom fick 2009 års Dom Pérignon 94,3 poäng av alla kritiker och 2009 års Cristal 96,3 poäng. Dessa tre champagner ligger i ungefär samma prisnivå, men Dom Pérignon och Cristal produceras i betydligt större kvantiteter.

Champagnehuset, som släppte årgången 2008

Det är välkänt i vinvärlden att årgång 2008 i Champagne var helt fantastisk. Därför kan det tyckas märkligt att Ruinart inte har släppt en. Källarmästaren på Ruinart förklarar dock att när han och hans team provade vinerna från 2008 kunde de inte göra en cuvée som matchade Ruinarts Millésime Blanc de Blancs-profil.

Han säger att 2008 för Ruinart var en fantastisk årgång för de röda druvorna, men inte för de vita druvorna. Det var inte utan tvekan som de lät årgång 2008 gå, men "sedan kom 2009 och vi blev helt övertygade om dess kvaliteter!".

Beslutet att släppa årgång 2008 är ett bevis på att Ruinart är trogen sin egen profil och lägger stor vikt vid kvalitet.

Vad kan du förvänta dig av Dom Ruinart Blanc De Blancs?

Precis som för de flesta stora champagneproduktioner finns det en fördel för champagneinvesteraren att investera tidigt och sedan låta tiden minska de tillgängliga kvantiteterna, medan Champagnen mognar med elegans och blir ännu mer attraktiv för champagneälskare.

Här har du möjlighet att investera i den senaste årgången av Dom Ruinarts Blanc de Blancs, som precis har kommit ut på marknaden. Genom detta får du möjlighet att säkra en investering och vara med från början.

Men vad kan du förvänta dig då?

På grund av bristen på uppgifter, eftersom Dom Ruinart helt enkelt är svår att få tag på, kan vi istället titta på uppgifter från wine-searcher.com. Här finner man att en 1988 Dom Ruinart (RJ: 96, WA: N / A, VI: 93) Blanc de Blancs idag kostar ca 450 € per flaska* i de mycket få erbjudanden som finns. En Champagne som vid tidpunkten för sin lansering i början av 00-talet har kostat 50-100 €.

I detta perspektiv har årgång 1988 av Dom Ruinart Blanc de Blancs gett en avkastning på 349-798 % sedan den släpptes, vilket motsvarar 7,8-11,6 % i genomsnittlig årlig avkastning under 20 år. Här har vi att göra med en champagne som har gett stora årliga avkastningar och som i genomsnitt är av sämre kvalitet än 2009 års årgång.

Årgång 2009 har alltså en solid och långsiktig potential. 

* exkl. tull, moms och skatt, i hela lådor och i perfekt skick.

RareWine Invests yttrande

Nu har du möjlighet att köpa Champagne från världens första Champagnehus - till och med en årgång som Juhlin beskriver som legendarisk.

Du har möjlighet att förvärva Champagne med utmärkta poäng i investeringsvärda kvantiteter. Dessutom är det ett Champagnehus med LVMH i ryggen som om någon vet hur marknadsföring fungerar.

Var med från början och investera i en 2009 Dom Ruinart Blanc de Blancs innan konsumtionen har förbrukat de kvantiteter som redan är mycket mindre än de som saluförs av de andra stora Champagnehusen på marknaden.

Om du också tror på potentialen i stora Champagner som är svåra att hitta och samtidigt på Champagnens uppgång i vinvärlden, så är Dom Ruinarts Blanc de Blancs Millésime ett självklart val för dig.

Investera i 2009 Dom Ruinart Millésime Blanc de Blanc

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2009Ruinart Millésime Blanc de Blancs750OC6€135
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt