Nyheter - Övriga - 13. mars 2020

Hur påverkar covid-19 vininvesteringar?

I ljuset av den senaste utvecklingen i världen undrar många vad covid-19 innebär för vininvesteringar och vi försöker ge svaren

Hur påverkas vininvesteringar av covid-19?

Med den senaste utvecklingen på aktiemarknaden till följd av covid-19 i åtanke är det naturligt att fråga sig hur vinpriserna påverkas.

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att börsutvecklingen inte nödvändigtvis återspeglar pristrenden för vin, även om man måste förutsätta att vinpriserna också kommer att påverkas negativt.

Ingen historisk korrelation mellan aktier och vin

Sen finanskrisen 2007–2009 har vi upplevt fyra korrigeringar på aktiemarknaden, inklusive covid-19. Vid dessa tillfällen har vinmarknaden hållit sig stabil med små nedgångar – eller till och med uppgångar. Så det finns inga direkta historiska belägg som visar på att vinpriser nödvändigtvis följer aktiemarknaden.

Å andra sidan finns det inga bevis för att vinpriserna kommer att öka i närtid. Till följd av att stora delar av samhället stängt ned sociala aktiviteter, evenemang, barer och nattklubbar, kommer vi onekligen att erfara lägre efterfrågan och konsumtion av vin och sprit under en begränsad tid.

Vi tittar också på den globala pandemin, som onekligen skapar osäkerhet och bristande effektivitet på marknaden, vilket även kan påverka vin- och spritpriserna negativt – förluster som historiskt har varit betydligt lägre än t.ex. aktier.

Vad innebär coronaviruset för vininvesteringar

Sov gott om natten

I tider när aktiemarknadens framtid är osäker och drar sig till högriskinvesterare är vin en säkrare investering. Om din investeringstyp är låg risk och stabil avkastning, då kan vin vara den perfekta investeringen eftersom det har visat sig att vin är betydligt mindre riskfyllt än aktier i kristider.

Även om världen just nu verkar gå på lågvarv måste man komma ihåg de grundläggande principerna för vininvestering. Det handlar fortfarande om utbud och efterfrågan och ett växande vinintresse, ökad förmögenhet och viljan att köpa gott vin över hela världen. Dessa grundläggande antaganden har inte förändrats, liksom de inte förändrades vid föregående korrigeringar och kriser.

Med andra ord behöver inte vininvesterare oroa sig och kan sova gott om natten. Vin är historiskt mycket mindre volatilt än aktier eftersom vin är en produkt utan lån och som därmed inte kan gå i konkurs.

Stabil avkastning från vin

Historiskt och trots världskriserna har vin gett solid avkastning i det långa loppet. Trots coronaviruset, handelskrig och liknande händelser är vin, och kommer alltid att vara, en långsiktig investering. Så länge de grundläggande antagandena inte ändras kan du fortfarande se fram emot samma avkastning över en 5–10-årsperiod, vilket framhäver vinets starka kapitalbevarande egenskaper.

Titta på eller kommentera videon med vd Anders Børsen, vd för RareWine Invest om covid-19: https://youtu.be/KApeGQ3gwwA

Business as usual på vinmarknaden

Business (almost) as usual på RareWine

Vi på RareWine och RareWine Invest följer naturligtvis myndigheternas rekommendationer och vidtar nödvändiga åtgärder för att ta vårt ansvar. Detta betyder att praktiskt taget alla medarbetare jobbar hemifrån. Vi jobbar på nästan som vanligt och fortsätter att vara tillgängliga båda för kunder och företagspartners så att det dagliga livet blir så normalt som möjligt till allas gagn.

Om du har några frågor om vininvesteringar är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Använd kontaktformuläret nedan.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt