Artiklar - Bordeaux - 11. maj 2021

Bordeaux 2020 En Primeur har börjat

Den välkända En Primeur-försäljningen i Bordeaux är igång. Med hög kvalitet och begränsad kvantitet finns möjligheten att göra riktigt intressanta investeringar för de snabba.

Den mest hektiska tiden på året i Bordeaux är under En Primeur-provningarna. Här strömmar vinköpare och recensenter från hela världen till Bordeaux för att få ett första smakprov av den senaste årgången. Normalt sett är det trängsel överallt, särskilt runt de stora klassificerade slotten på Medochalvön.

I år blir det annorlunda, eftersom många antingen inte kan eller vill resa till Bordeaux för att delta i provningen på grund av Covid-19. De flesta bedömare kommer att sitta hemma i säkerhet och få prover att bedöma. "Samma förfarande som förra året", skulle man nästan kunna vara frestad att säga. Och om det är sant finns det också något för vininvesterare att dra nytta av.

Bordeaux 2019 banar väg för investeringar 2020

Bordeaux 2019 En Primeur var särskilt intressant för vininvesterare, eftersom det var första gången på ett decennium som attraktiva priser noterades för ett antal investeringsvärda viner från Bordeaux. Under ett antal år har det varit historien om Bordeaux att efterfrågan och konsumtionen har varit bristfällig, medan priserna har varit orimligt höga. Som ett resultat av detta har flaskor staplats upp i källare över hela världen. De mäktiga slotten i Bordeaux har helt enkelt varit för stolta för att anpassa priserna till marknaden.

Covid-19 var därför en lämplig ursäkt för att sänka priserna utan att förlora anseende, och för första gången på flera år fanns det faktiskt bra investeringar att göra. Nu är det dags för En Primeur 2020, där tidiga indikationer tyder på att det återigen kommer att finnas bra erbjudanden på investeringsvänliga viner - om man är snabb på bollen. Så nu börjar kampen om att lägga vantarna på de mest eftertraktade vinerna i Bordeaux.

Bordeaux 2020 En Primeur har investeringspotential

Årets En Primeur-kampanj är på väg att starta i Bordeaux, och vinerna från årgång 2020 är eftertraktade, eftersom det redan finns tecken på hög kvalitet och en produktionsminskning på drygt 10 %.

Sommaren har varit generös för vinodlarna i Bordeaux och har skapat goda förutsättningar för högkvalitativa viner och en rimlig skördeavkastning. Det är dock avgörande att vinerna erbjuds till försäljning i en prisklass där prisökningar rimligen kan förväntas när vinerna faktiskt kommer ut på marknaden och kritikernas slutbetyg blir tillgängliga.

Årgång 2019 visade att det verkligen fanns bra förvärv att göra, och samma sak kan förväntas av En Primeur 2020. Hela Bordeaux vinregion kände av Corona förra året. De når inte upp till den försäljning som tidigare setts för hotell och restauranger, och därför måste de göra sig attraktiva för de privata konsumenterna.

Även i år kommer detta att innebära att priserna kommer att ligga på eller till och med under nivån för 2019 års årgång. När det sker finns det några riktigt bra förvärv att göra, både som konsument och som investerare. Som investering kan det visa sig vara mycket fördelaktigt - både på kort och lång sikt.

Förutom den vanliga långsiktiga potentialen för vininvesteringar finns det också möjlighet till kortsiktiga vinster när man köper in sig i en En Primeur-förförsäljning. Vinkritikerna betygsätter vinerna på basis av så kallade "fatprovningar" och ger dem därmed ett preliminärt betyg. Först när vinerna sedan släpps ut på marknaden om några år får de sitt slutliga betyg. Vid det laget har vinerna utvecklats ytterligare och uppnår ibland bättre betyg än de ursprungliga - vilket skapar en grund för kortsiktiga prishöjningar.

Vad är En Primeur?

En Primeur handlar i grunden om att förvärva ett vin som annars är svårt att få tag på. Som köpare betalar du för rätten till ett vin som ännu inte är klart och ännu inte har buteljerats.

Handeln med de bästa Bordeaux-vinerna är centraliserad kring Place de Bordeaux. Här är negocianterna (vinhandlare) förenade i en fackförening som strävar efter lika villkor för alla marknadsaktörer. Historiskt sett har slotten i Bordeaux lidit av bristande likviditet och därför sålde de ut den kommande årgången till förmånliga priser. Det skedde på våren efter skörden på Place de Bordeaux, där negocianterna köpte till förmånliga priser.

Under de senaste årtiondena har dock förutsättningarna förändrats dramatiskt. Nu är de bästa vinerna från Bordeaux lyxvaror som är eftertraktade av en stor skara vinälskare runt om i världen, och de mäktiga slotten står inte under likviditetstryck och tvånget att sälja av sina bästa innehav.

Som ett resultat av detta ser vi nu att slotten erbjuder en mindre del av skörden till negocianterna som En Primeur, som negocianterna sedan säljer vidare till sina kunder (importörer) runt om i världen. De enskilda importörerna säljer sedan vidare sin andel till sina kunder, som ofta är konsumenterna. På detta sätt kan konsumenter och investerare försäkra sig om rätten till ett vin som inte kommer att vara färdigt förrän om två år eller så. Chateauerna har nu pengar och därmed ett ännu bättre kassaflöde, och slutkonsumenterna, oavsett om det är investerare eller konsumenter, har glädjen att ha säkrat sig "nästa stora grej".

Tidigare var det nästan säkert att vinet skulle släppas till ett högre pris när det äntligen släpptes, och det är fortfarande mer regel än undantag att så är fallet. Det har dock nyligen funnits exempel på motsatsen, där viner har släppts till samma eller kanske till och med lägre pris än vid En Primeur. Med andra ord bör man vara selektiv när man köper vin En Primeur.

Tidslinje: Spåra vinresan från druvorna på vingården till flaskorna i din samling:

  • Hösten 2020: Druvorna skördas och vinifieras på slottet. Efter jäsning placeras de på klassiska barriquer (ekfat) på 225 liter. Varje druvsort och druvpaket hålls separat fram till den slutliga blandningen och buteljering.
  • januari – mars 2021: De enskilda faten har avslutat sin alkoholjäsning. Nu värms de upp av våren och den malolaktiska processen inleds, där äppelsyran omvandlas till mjölksyra. När denna process är avslutad kan du börja smaka och betygsätta de enskilda faten.
  • April 2021: En primeur-provning. Nu bedömer vinmakaren de enskilda faten och skapar ett prov utifrån en förväntan om hur det slutliga vinet ska se ut. Detta prov bedöms sedan av köpare och journalister. På denna bakgrund kommer de fram till sina rekommendationer av vinet. Varje betyg som ges i detta tidiga skede ges ett intervall för att ange var provsmakaren bedömer att vinet kommer att hamna när det är färdigt. Därefter säljs vinet i förväg - En Primeur.
  • Våren 2022: Vinet är redo för lagring på fat, smaken av fatet integreras med frukten. Vid provningen fastställs det slutliga vinet. Faten blandas i en stor tank där vinet sätter sig innan det tappas på flaska. Nu är vinet redo att buteljeras och distribueras över hela världen.
  • 2023: Vinet släpps fysiskt på marknaden och de olika vinexperterna försöker smaka ett urval av årgången för att berätta hur vinet är i sin slutliga version, följt av att vinet får sitt slutliga betyg. Poängen kan naturligtvis ändras under årens lopp eftersom vinet ständigt omvärderas.

En Primeur i andra sammanhang

Bordeauxmarknaden har öppnat upp andra vinregioner utöver de klassiska vinerna från Bordeaux. I dag handlar förhandlarna även med premiumviner från andra områden, eftersom producenterna ser en fördel i att erbjuda sina viner på ett ställe, till ett pris och till så många som möjligt. Så du kommer att hitta viner från Napa Valley samt från Sydamerika och Spanien som erbjuds från Place de Bordeaux.

Termen En Primeur används också av vinhandlare runt om i världen som helt enkelt säljer ett vin innan det finns i lager. Därför kan du också se termen användas för viner från Italien och Bourgogne.

Praktiskt om du vill köpa Bordeaux en primeur 2020 för investering

Ingen vet säkert när vinet kommer att säljas och till vilket pris, så det gäller att agera snabbt om du vill ta del av den stora potentialen. På RareWine Invest är vår handelsavdelning redo både på morgnar och kvällar under den kommande månaden och söker En Primeur för bra investeringar som vi kan erbjuda till de snabba aktörerna. Om du är intresserad av att ta del av möjligheterna kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev längst ner på den här sidan så blir du bland de första att få besked.

Med risken att vinerna kommer att vara slutsålda inom några timmar kommer vi att skicka ut e-postmeddelanden med högre frekvens än vanligt inom en snar framtid. Vi kommer endast att erbjuda viner för investering som vi redan har utvärderat som investeringsbara när det gäller betyg och priser jämfört med motsvarande årgångar från samma producent.

Eftersom det krävs snabba åtgärder beskriver En Primeur e-postmeddelanden sällan ett verkligt investeringsfall, eftersom vi endast erbjuder viner som vi har bedömt som särskilt prisvärda och investeringsbara.

RareWine Invests åsikt

Utan tvekan kommer det att finnas goda investeringar att göra för En Primuer även i år, men som alltid bör man vara försiktig. Det rapporteras redan att årgång 2020 har många likheter med årgång 2018, som just har betygsatts på flaska. Om så är fallet bör du vara förväntansfull, eftersom det kommer att vara av hög kvalitet. Bland annat har den prestigefyllda The Wine Advocate gett de magiska 100 poängen till inte mindre än 6 viner.

Men kvalitet i sig gör inte skillnaden. Priset måste också vara rätt om du som vininvesterare vill dra nytta av förhandsförsäljningen. En Primeur 2019 var första gången på många år där vi såg vissa viner handlas till attraktiva priser på grund av de yttre omständigheterna kring Covid-19. Pandemin håller fortfarande stora delar av världen nere och ger hopp om att det kommer att finnas möjlighet att förvärva i några av de attraktiva Bordeaux-vinerna till rimliga priser även i år.

Även om 2019 års årgång ännu inte har släppts ut på marknaden har det redan skett rejäla prishöjningar bland investerare, som var snabbast med att köpa förra årets En Primeur. Bland de mest populära vinerna finns Cheval Blanc (St Emilion), som började säljas för 400 euro per flaska och redan handlas för 425 euro per flaska. Även Mouton Rothschild (Pauillac), som erbjöds till försäljning för 350 euro per flaska, handlas nu för 380 euro per flaska. Dessa, liksom de andra En Primeur 2019-vinerna, har gemensamt att de fortfarande väntar på vinkritikernas slutgiltiga betyg när de nästa år fysiskt släpps ut på marknaden, därför är den potentiella största uppsidan fortfarande aktuell.

Det faktum att skördeutfallet för 2020 års årgång är lite mer än 10 % lägre än förra året lovar också gott för framtiden när det gäller en En Primeur-investering. Om ett par år, när kvantiteterna är knappa på marknaden och vinerna till och med närmar sig sitt dryckesfönster, kommer du att se priserna stiga. Så som vininvesterare har du all anledning att titta på Bordeaux En Primeur i år.

De noggrant utvalda Primeur-vinerna för 2020 är inte ett uttryck för förändringar i vår standardrekommendation för portföljsammansättning, utan är en möjlighet för att vi inser att det i år finns potential att göra en bra investering igen.

Till salu En Primeur 2020

Nedan uppdaterar vi ständigt listan över 2020 En Primeur-viner som vi rekommenderar för investeringar.

Om du vill vara bland de första att få erbjudanden när vinerna släpps kan du registrera dig för vårt nyhetsbrev längst ner på denna sida.

PRODUCENT APPELLATIONPRIS*STATUS
CHATEAU CHEVAL BLANCST.EMILION GRAND CRU€425SLUTSÅLT
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt