Investeringstips - Bourgogne - 5. februari 2020

Att kunna leverera även i svåra tider: Enastående Leroy levererar solid avkastning på Les Beaux Monts

I skuggan av den mäktiga Musigny står Leroys Cru Les Beaux Monts, men det kanske är här den största potentialen finns för tillfället. Läs mer om varför i denna artikel

Från lärling till mästare

88 är ingen ålder. I alla fall inte för Madame Lalou Bize-Leroy. Madame Lalou Bize-Leroys starka ledarskap har självklart bidragit till att Domaine Leroy på rekordtid, med burgundiska mått mätt, blivit en av Bourgognes absolut mest prestigefulla producenter – med allt det kan innebära när det handlar om efterfrågan och skyhöga priser.

År 1942 var Henri Leroy familjens överhuvud, och det var då man köpte hälften av aktierna i Domaine de la Romanée-Conti. Här fick Madame Lalou Bize-Leroy en ovärderlig erfarenhet som senare skulle komma att bli grunden till Domaine Leroy och drottningen av Bourgognes legendariska status samt stora erkännande.

Domaine Leroy är utöver Madame Lalou Bize-Leroy känt för de fantastiska Grand Cru-vinerna som Corton-Charlemagne, Richebourg och Musigny – den sistnämda har flera gånger toppat listor över världens dyraste viner i allmän produktion och öppen handel. Med absoluta toppviner följer skyhöga priser, vilket gjort den något billigare Les Beaux Monts extremt attraktiv för många vinälskare – och på goda grunder.

Läs mer om Domaine Leroy och världens dyraste vin här: Domaine Leroy Rises + 50 % In 2018 And Becomes The World's Most Expensive Wine!

Madame Lalou Bize-Leroy Madame Lalou Bize-Leroy

En pärla från Vosne-Romanée

I Vosne-Romanée, norr om det ikoniska fältet i Richebourg och väster om Echezeaux ligger Les Beaux Monts vingård, där den legendariska Henri Jayer även verkade en gång. Les Beaux Monts är uppdelat i fyra delar där Domaine Leroy utgör den största delen, Premier Cru-området Vosne-Romanée Les Beaux Monts. Vinet från Les Beaux Monts anses av många vara det allra bästa Premier Cru-vinet i hela Vosne-Romanée. I hela världen är vinet erkänt av vinkännarna och med möjligheten att dricka Leroy-vin med en prislapp som är i en helt annan division än Leroys toppviner, har en stor krets vänt sig till Leroys Les Beaux Monts och efterfrågan har blivit stor.

Domaine Leroys Les Beaux Monts är inget mindre än en pärla från Vosne-Romanée. En pärla med begränsad produktion – färre än 9 000 flaskor produceras per år!

Kungen av den svaga årgången

En bra årgång är ofta en av de viktigaste investeringstipsen, men för detta tips om årgången 2011 av Domaine Leroy Les Beaux Monts är det faktiskt tvärtom. Årgången 2011 anses allmänt som en svag årgång i Bourgogne, vilket även gäller för Côtes de Beaune och Côte de Nuits, den senare där vinodlarkommunen Vosne-Romanée ligger. Trots detta har Domaine Leroy överträffat den årgångens övergripande nivå och producerade ett vin som håller samma nivå som de omgivande årgångarna. Burghound från Allen Meadows som med rätta kan kallas för en auktoritet på burgundiska viner, har gett 2011 Les Beaux Monts 95 poäng, vilket endast överträffas av toppårgången från 2015 av Les Beaux Monts som fick 96 poäng.

Att kunna leverera ett vin som håller samma höga standard som vanligt trots en svag årgång, framhåller Madame Lalou Bize-Leroy och Domaine Leroys format och unika blick för kvalitet.

Investera i Domaine Leroy Les Beaux Monts Domaine Leroys viner var bland de bäst presterande Bourgogne-vinerna 2019

Alla goda ting har sitt slut

Sagor tar och sagor ger. Och så är även fallet för vinvärldens sagor. I konstvärlden kan legender uppstå ur tomma intet och även om de har beundrare och anhängare under sin livstid, får de inte sin fulla uppskattning för sina verk förrän det är för sent.

Detta är fallet även i vinvärlden. Ett klassiskt exempel: Henri Jayer som 1990 sålde en låda Cros Parantoux 1985, som på den tiden endast kostade runt 300 euro. År 2018, åtta år efter Jayers död, såldes en liknande låda för ca 500 000 euro. Efterfrågan på viner från både Châteauneuf-du-Papes Henri Beaneau and DRC:s Henry-Frédéric Roch steg kraftigt vid respektive upphovsmans bortgång. Mars 2016 och november 2018. Man kan säga att marknaden hyllade de stora ikonerna.

Vinkännare från hela världen kämpar redan om Leroys sagolika viner idag och det skulle vara en gåva att kunna avnjuta Leroys viner för alltid. Men alla sagor har sitt slut, och även sagan om Madame Lalou Bize-Leroy som en gång i tiden var en av historiens främsta vinproducenter.

Domaine Leroy trotsar trenderna: Hög avkastning på en orolig marknad

2019 var året då flera av topproducenterna i Bourgogne genomgick svårigheter som orsakade prisjusteringar. Fortfarande har Domaine Leroy en fast plats bland Bourgognes topp 3, trotsade trenderna och levererade avkastning.

Av alla Leroy-viner som hanteras av RareWine Invest har bara ett enda vin – som varit kvar i portföljen fram till 2019 – gått ner i pris. Det innebär att praktiskt taget alla Leroy-viner har trotsat alla Bourgognes trender och ökat i pris trots svårigheterna.

Vinerna från Domaine Leroy, för alla årgångar och viner, gav en årlig avkastning på ca 12 % under 2019. I denna beräkning ingår inte Leroy Musigny, ett av världens dyraste viner, eftersom det är i en klass för sig och skulle förvränga bilden eftersom vissa årgångar har + 50 % avkastning under samma period.

Om vi fokuserar på Les Beaux Monts är data begränsade, vilket kan tyda på att vinerna handlas färre gånger innan de konsumeras. Trots detta har 2014 Les Beaux Monts stigit ungefär 80 % i värde år 2019 – ett vin med 95 poäng från Burghound, precis som årgången 2011.

Domaine Leroy har därför nästan oavsett vin och årgång varit en garanti för avkastning även när det är tungt på marknaden. Även under 2019 fick vi se hur bra investeringspotential dessa viner har då Premier Cru Les Beaux Monts var höjdpunkten.

Premier Cru Les Beuax Monts Domaine Leroy Beaux Monts levereras i OWC3 – de ursprungliga trälådorna som innehåller tre flaskor

Så här tycker RareWine Invest

RareWine Invest rekommenderar Domaine Leroy, och just nu ser 2011 Les Beaux Monts ut som en extra intressant investering.

Domaine Leroy har onekligen en fast plats bland Bourgognes absoluta topp och en investering i deras viner hjälps av ett av världens mest prestigefulla varumärken – varumärket Leroy.

Madame Lalou Bize-Leroy har i nästan 30 levererat oöverträffade viner av extremt hög kvalitet och hedrar varje falska – något som kan utläsas av deras renommé och efterfrågan, oavsett om det handlar om Premier Cru- eller Grand Cru-viner. Dessutom är Domaine Leroys produktion, även med burgundiska mått mätt, extremt begränsad.

Madame Lalou Bize-Leroy har genom 2011 Les Beaux Monts bevisat hon kan bibehålla sina otroliga höga standarder även för en svag årgång där andra enastående producenter upplevt försämrad kvalitet. Domaine Leroy tycktes helt opåverkad av svårigheterna 2019 och levererade bra avkastning på praktiskt taget alla viner och årgångar. Detta understryker återigen den stora investeringspotentialen i Leroy-viner.

2011 Les Beaux Monts garanterar ett billigt inträde till investeringar i Domaine Leroy samtidigt som detta vin visat tecken på att vara en av de bästa Leroy-investeringarna från 2019 med prisökningar på upp till 80 %.

Lägg till Domaine Leroy Les Beaux Monts i din portfölj idag

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGKVANTITETPRIS*
2011Les Beaux Monts750OWC348€ 1.800
* Alla priser anges i EUR utan tullavgifter, skatter och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tullavgifter, skatter och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela vinlådor om inte annat anges och priset är per flaska. Lägsta beställningsstorlek är 2 500 euro. Under förutsättning av en total lägsta investering om 10 000 euro. Priserna kan ha förändrats sedan denna artikel publicerades.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt